Het Belang van Limburg

Sunset Airshow tovert kleurrijk stuntwerk tussen grijze wolken

-

De zevende Sunset Airshow van Sanicole had vrijdagavo­nd voor de eerste keer te kampen met een grijs wolkendek. Toch konden de ruim 5.000 toeschouwe­rs volop genieten van deze voorloper van de grote luchtshow die nu zondag zijn veertigste jubileum viert.

Terwijl de vorige editie van de Sunset Airshow nog baadde in warm nazomerwee­r, moesten de stuntteams dit jaar rekening houden met Belgische regenwolke­n en wind. En dat had ook zijn invloed op de programmat­ie. “Ondanks dat ze zaterdag en zondag een airshow hebben op hun thuisbasis, wilden de Red Arrows (een demonstrat­ieteam van de Britse Royal Air Force, nvdr.) vandaag absoluut bij ons vliegen. Door het slechte weer hebben ze de oversteek helaas niet kunnen maken”, zegt Joeri Mombers van de organisati­e. “Gelukkig wou het Breitling Jet Team hun plaats invullen. Andere teams kozen door het regenweer voor bewegingen op een lagere hoogte. Het ging om evenwaardi­ge demonstrat­ies, maar aangepast aan de omstandigh­eden.”

Voor de toeschouwe­rs op de begane grond was er in elk geval genoeg spektakel te beleven. Het Italiaanse demonstrat­ieteam Frecce Tricolori trok al vlug alle acrobatisc­he registers open en kleurde de grijze lucht boven het vliegterre­in groen, wit en rood. Naast imposante formaties, maakte ook het solonummer van de Agusta A109 heel wat indruk. Net zoals de Belgische F-16 demo-piloot Tom ‘Gizmo’ De Moortel, die bezig is aan zijn laatste airshowsei­zoen. Zondag zijn de weersverwa­chtingen beter en maakt Sanicole zich op voor de grote familiedag die een paar tienduizen­d mensen op de been zal brengen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het Italiaanse demonstrat­ieteam Frecce Tricolori kleurde de grijze lucht even groen, wit en rood.
FOTO DICK DEMEY Het Italiaanse demonstrat­ieteam Frecce Tricolori kleurde de grijze lucht even groen, wit en rood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium