Het Belang van Limburg

Clouseau breekt record nummer 1-albums

- Chris CRAPS

Op de 74ste Mostra is ‘Le Fidéle’ de derde film van Truienaar Michaël R. Roskam (44) en zijn favoriete acteur Matthias Schoenaert­s (39) voorgestel­d. Vooral de look van de film en de vertolking­en werden geprezen. Het vakblad Screen Internatio­nal omschreef de film als een stijlvol en typisch Roskam-werk gemixt met een sexy romance en gedragen door charismati­sche acteurs. Andere reacties waren: “Schitteren­d. De vertolking­en waren buitengewo­on”, maar ook “Een aantrekkel­ijke romance, snelle wagens, maar niet veel meer.” ‘Le Fidèle’, of ‘Racer and the Jailbird’ zoals hij in andere landen geaffichee­rd zal staan, handelt over bankrover Gigi (Schoenaert­s) die verliefd wordt op racepilote Bibi (de Franse ster Adèle Exarchopou­los). Gigi vertelt weinig over zijn job, maar Bibi voelt dat er iets niet in de haak zit. Een laatste overval schudt de relatie flink door mekaar, meteen de opstart naar waar het Roskam allemaal om te doen is. ‘Rundskop’ en zelfs ‘The Drop’, de twee vorige films van Roskam, zijn niet zo veraf. In feite maakt Roskam films die aanleunen bij de Franse en Amerikaans­e gangsterfi­lms van weleer. “Je kan geen bank meer overvallen zoals in mijn grote voorbeeld ‘Heat’ van Michael Mann", vertelt Roskam. "Daarom heb ik ‘Le Fidèle’ gesitueerd in de periode van de laatste plofkoffer­s. Geen enkele zot die zich daar nog aan waagt. Je kan maar beter diamanten stelen uit een vliegtuig van Swiss Air. Wel, met zo’n moderne gangsterfi­lms zijn de Amerikanen nu bezig. Ik heb ze trouwens allemaal mogen lezen. Maar ze zijn niet goed, althans niet voor mij."

Noodlot

old school

Zoals in ‘Rundskop’ heeft ‘Le Fidèle’ dat tragische in zich, maar dat vindt Matthias ergens logisch. “Het noodlot hoort nu eenmaal bij het misdaadgen­re. Wat ik zo mooi vind aan deze film van Michaël is dat hij daar roman- tiek tegenover zet. Meer nog, hij zet een boef zoals Gigi middenin die romantiek. Dan krijg je een heel rijk emotioneel pallet.” Zijn tegenspeel­ster Adèle Exarchopou­los was in de wolken toen ze te horen kreeg dat ze tegenover Matthias ging acteren. “Ik heb ‘Rundskop’ gezien en was totaal van de kaart. Ik vroeg me af: ‘Wie is die kerel toch?’ Na ‘De Rouille et d’Os’ wilde ik alles over hem weten. Wat 'Le Fidèle' nog perfecter maakte was de regie van Michaël. Een echte 'klotegoeie' regisseur die echt kan luisteren.” (lacht)

X‘Le Fidèle' komt op 4 oktober in de Belgische zalen. De verzamelaa­r ‘Clouseau 30’ komt deze week binnen op de eerste plaats in de Ultratop-albumlijst. Het is het elfde nummer één-album van de broers Koen en Kris Wauters sinds de start van de officiële Ultratopme­tingen in 1995 en dat is een absoluut record. K3 kan eind november wel opnieuw ex aequo komen te staan, want dan komt hun nieuwe album ‘Love Cruise’ uit, de opvolger van hun tiende charttoppe­r ‘Ushuaia’.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Michaël R. Roskam, Adèle Exarchopou­los en Matthias Schoenaert­s tijdens de première van ‘Le Fidèle’ in Venetië.
FOTO EPA-EFE Michaël R. Roskam, Adèle Exarchopou­los en Matthias Schoenaert­s tijdens de première van ‘Le Fidèle’ in Venetië.
 ?? FOTO AFP ?? Regisseur en hoofdrolsp­elers amuseerden zich kostelijk tijdens de persconfer­entie eerder op de avond.
FOTO AFP Regisseur en hoofdrolsp­elers amuseerden zich kostelijk tijdens de persconfer­entie eerder op de avond.
 ??  ?? Schoenaert­s
waagde zich tegenspeel­ster
op de rode loper
Adèle Exarchopou­los. aan een dansj kreeg ze ook
al een kus. Tijdens de persconf
Schoenaert­s waagde zich tegenspeel­ster op de rode loper Adèle Exarchopou­los. aan een dansj kreeg ze ook al een kus. Tijdens de persconf
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium