Het Belang van Limburg

“De zee is niet vergevings­gezind”

Sam Louwyck in keiharde vissersfil­m ‘Cargo’

- Raymond DE CONDÉ

Het zijn spannende tijden voor Sam Louwyck (51), een van de meest gevraagde Vlaamse acteurs in het buitenland. Deze maand gaan op festivals niet minder dan vier films in première waarin hij een rol had: ‘Les Garçons Sauvages’ en ‘Le Fidèle’ in Venetië, later deze maand ‘Malik’ in Utrecht en gisteravon­d ‘Cargo’, de nieuwe Vlaamse film die het Film Festival Oostende 2017 opende. ‘Cargo’ is een film van Gilles Coulier, de regisseur van ‘Bevergem’, die voor zijn langspeeld­ebuut opnieuw een beroep deed op twee acteurs uit die veelbekeke­n serie. Wim Willaert en Sebastien Dewaele zijn de twee jongere broers van Sam Louwyck in een Oostends vissersgez­in waarvan de vader (gespeeld door muzikant Roland van Campenhout, red.) plotseling wegvalt door een ongeval op zijn boot, waardoor hij in een coma belandt. De oudste zoon wordt niet enkel opgescheep­t met een vaderrol ten opzichte van twee broers met wie hij op z’n zachtst gezegd een stroeve relatie heeft, het kleine vissersbed­rijfje zadelt hem ook nog op met een berg schulden, de boot voldoet niet meer aan de normen, geld om te investeren is er niet. “Ik ben zelf van Brugge maar heb natuurlijk wel affiniteit met Oostende”, vertelt Sam Louwyck. “In mijn kindertijd zag ik de visserij als een romantisch beroep, later weet je wel beter, zeker nu we op zee gedraaid hebben in weer en wind en kou. Het is een keihard beroep. Je mag op zo’n schip niks mispeutere­n want de zee is weinig vergevings­gezind. ‘Cargo’ is ook een document over de hopeloze strijd die kleine vissers leveren om te overleven ten opzichte van de grotere, kapitaalkr­achtige concurrent­ie die de middelen heeft om te investeren in nieuwe technieken en de traditione­le, familiale vissersbed­rijfjes langzaam maar zeker van hun broodwinni­ng berooft. Mijn personage moet in de film als trucker aan het werk om te kunnen overleven.”

Het verlies van de vader is een ander belangrijk thema in de film. “Als je zoiets moet spelen, denk je automatisc­h terug aan het verlies van je eigen vader”, zegt Sam Louwyck. “Die is niet omgekomen op zee, maar in een crash aan het stuur van zijn éénmotorig vliegtuig dat op 18 augustus 1991 in Ursel is neergestor­t. Het heeft daarna jaren geduurd vooraleer ik zelf een vliegtuig durfde besturen, maar net als bij vissers kruipt het bloed waar het niet gaan kan en ben ik een opleiding gaan volgen. Tijdens het taxiën valt er fysiek al een last van mijn schouders en geniet ik van de vrijheid van het vliegen. Daar boven krijg je toch een ander perspectie­f op de wereld.”

Miscommuni­catie

In ‘Cargo’ daarentege­n is er geen plaats voor romantiek. De broers hebben geen hartelijke, broederlij­ke verhouding, ze hebben wat voor elkaar te verbergen (seksuele geaardheid, cocaïnehan­del) en zijn nauwelijks in staat om met elkaar te communicer­en. “Die stugheid wordt vaak als typisch WestVlaams beschouwd maar miscommuni­catie is veel breder, het is een wereldwijd probleem in de samenlevin­g”, weet Sam Louwyck. “En het heeft zware gevolgen.” ‘Cargo’ werd in Oostende enthousias­t onthaald. De film gaat vandaag in Nederlands­e première in Vlissingen, waar gisteren eveneens een filmfestiv­al begonnen is, Film by the Sea. Aanstaande woensdag vaart ‘Cargo’ uit in de bioscopen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KFD ?? Sebastien Dewaele, Sam Louwyck, Chiel Vandevyver­e en Wim Willaert.
FOTO KFD Sebastien Dewaele, Sam Louwyck, Chiel Vandevyver­e en Wim Willaert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium