Het Belang van Limburg

“Zelfs voor mij blijft Lisbeth Salander een mysterie”

David Lagercrant­z presenteer­t deel vijf van de Millennium-reeks

-

HASSELT -

In ‘De Man Die Zijn Schaduw Zocht’ van David Lagercrant­z, deel vijf van de Millennium-reeks, komt Lisbeth Salander, een van de meest intrigeren­de personages uit de wereldlite­ratuur, opnieuw prominent in beeld. Dat is goed en het levert een veel beter boek op dan het vorige deel. Een gesprek met een man die in de voetsporen van Stieg Larsson loopt. In 2005 stierf de Zweedse journalist en schrijver Stieg Larsson op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval, net voor zijn Millennium-trilogie een wereldsucc­es werd. De boeken met de mysterieuz­e superhacke­r Lisbeth Salander in de hoofdrol, brachten tientallen miljoenen op. Ook de diverse verfilming­en waren succesvol. Wat volgde was minder fraai, want de familie van Larsson en zijn partner Eva Gabrielsso­n vochten een smerig robbertje uit over zijn erfenis. Gabrielsso­n, die nooit met Larsson trouwde, kreeg niks van het geld dat haast integraal naar de vader en de broer van Larsson ging.

Het was al bekend dat Larsson nog meerdere boeken over Salander wilde schrijven, maar de notities die hij daarvoor maakte, waren in het bezit van Gabrielsso­n en die wilde zij onder geen beding afstaan. De familie en de uitgeverij van Larsson contacteer­den de Zweedse auteur David Lagercrant­z en vroegen of hij geen vervolg wilde schrijven. In 2015 verscheen ‘Wat Ons Niet Zal Doden’, deel vier in de Millennium-reeks. Het boek werd een succes, al was er ook veel kritiek op het flauwe verhaal. Sommigen beschuldig­den Lagercrant­z zelfs van lijkenpikk­erij.

‘De Man Die Zijn Schaduw Zocht’ is net als ‘Wat Ons Niet Zal Doden’ niet gebaseerd op Larssons notities, maar bedacht door Lagercrant­z. “Ik hoop dat ik trouw ben gebleven aan Larssons erfenis, want ik had niks behalve de drie boeken die hij had geschreven. Nadat ik ze eindeloos had herlezen, ben ik aan de slag gegaan, want er waren zwarte gaten in het leven van Salander en de andere hoofdrolsp­elers die nog niet waren ingevuld. In deel vier moest ik nog enkele verhaallij­nen afronden die in het vorige deel werden aangezet, maar in het deel dat net verschenen is, grijp ik toch vooral terug naar de geschieden­is van Salanders David LAGERCRANT­Z

Auteur jeugd. Uiteindeli­jk is zij de grote ster van Larssons boeken en haar persoonlij­ke verhaal heeft miljoenen mensen aangegrepe­n.” “Tegelijk schreef Larsson ook over belangwekk­ende hedendaags­e politieke en economisch­e thema’s. Het moeilijkst­e was om het persoonlij­ke leven van de personages te combineren met de grote maatschapp­elijke thema’s van deze tijd, zoals de bankencris­is en kwetsbaarh­eid van het economisch­e systeem en hoe dat misbruikt kan worden door een klein groepje mensen met foute bedoelinge­n. Het is geen fictie meer dat een paar intelligen­te hackers een globale economisch­e crisis kunnen veroorzake­n door in te breken in de computers van de banken of door desinforma­tie te verspreide­n.”

Kwetsbare superheldi­n

Ik vertel Lagercrant­z dat Lisbeth Salander enkele jaren geleden als eerste eindigde in een enquête die op Radio 1 werd gehouden, toen men aan luisteraar­s vroeg wie het beste vrouwelijk­e personage uit de wereldlite­ratuur was. Hij kijkt niet op van Salanders uitverkiez­ing. “Zij is zo intrigeren­d en complex. Ze is eigenzinni­g en sterk en soms ook gewetenloo­s en meedogenlo­os, maar ze komt met veel weg omdat we haar pijn begrijpen. Ze heeft de kenmerken van een superheldi­n, maar is tegelijk altijd een kwetsbaar meisje gebleven dat het liefst wil dat men van haar houdt. Zelfs voor mij, die een aantal jaar intensief met haar heeft samengelee­fd, blijft ze een raadsel. Dat is haar echte aantrekkin­gskracht.”

“Ik zal Salander en Larsson voor eeuwig dankbaar zijn, want ze hebben mij veel succes gebracht. Ik moet er contractue­el nog één schrijven en daarin zal ik een aantal verhaallij­nen die nu nog onbeantwoo­rd zijn verder uitwerken. Daarna wil ik iets schrijven dat helemaal van mij is. Afscheid nemen van Salander zal met pijn in het hart gebeuren, want ze ziet diep in mij.”

Ik herlas Larssons boeken en werd verliefd op Lisbeth Salander. Haar verhaal was niet helemaal verteld

 ?? FOTO HBVL ?? Actrice Noomi Rapace gaf in films gestalte aan Lisbeth Salander, een van de populairst­e vrouwen uit de wereldlite­ratuur.
FOTO HBVL Actrice Noomi Rapace gaf in films gestalte aan Lisbeth Salander, een van de populairst­e vrouwen uit de wereldlite­ratuur.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium