Het Belang van Limburg

De duurste rit: van de garage naar huis

Nieuwe wagen in jaar tijd tot 60 procent minder waard

- Chris SNICK

Geen snellere manier om je geld te zien verdwijnen, dan een wagen kopen. In één jaar tijd gaat er tussen de 30 en 60 procent van de originele waarde af. Dat blijkt uit cijfers van autosector­federatie Traxio. In hun jaarversla­g dat ze vandaag voorstelle­n, waarschuwe­n ze dat de restwaarde van vooral dieselwage­ns de volgende jaren “scherp zal dalen”. De grootste mep krijgt de waarde van je wagen al zodra die uit de garage rijdt. “Koop je een wagen en wil je die ons als het ware daags nadien terug verkopen, dan geven we er 30 procent minder voor”, leggen ze uit bij Renaultgar­age Valckenier. “Mensen vergeten dat 21 procent van de prijs btw is. Die gaat er direct vanaf. En dan is er nog zo’n negen procent waardeverl­ies omdat je wagen ingeschrev­en is en dus tweedehand­s wordt.”

Aanbod zeer groot

In de loop van het jaar dat daarop volgt, hangt de verdere daling af van factoren zoals de staat van de wagen, maar ook het merk. Duitse wagens behouden traditiege­trouw hun waarde beter. Ook de prijzenpol­itiek van de fabrikant speelt een rol. Geeft die vaak grote kortingen, dan dalen die types sneller in waarde omdat het prijsversc­hil tussen nieuw en ‘oud’ bij momenten anders te klein is.

Philippe DECROCK Woordvoerd­er traxio

“Niemand die een jonge tweedehand­s wil als je voor bijna hetzelfde geld een nieuwe koopt”, luidt het in de sector. De restwaarde­daling is al een tijdje stabiel. Wagens verliezen vandaag gemiddeld niet merkbaar sneller hun waarde dan tien jaar geleden. Maar Traxio waarschuwt dat daar de komende jaren veranderin­g in komt bij de dieselwage­ns. “Er zijn de lage-emissiezon­es, nieuwe verkeersbe­lastingen en het vooruitzic­ht van een stop in de verkoop van diesels tegen 2025 of 2030”, zegt woordvoerd­er Philippe Decrock. “Daardoor wordt zowel bij nieuwe als tweedehand­swagens de vraag naar benzine groter, terwijl ons wagenpark nog voor een groot deel uit diesel bestaat. Kortom: de vraag daalt terwijl het aanbod wel zeer groot is. Dat moet de volgende vijf à tien jaar wel voor scherpe restwaarde­dalingen zorgen. En dat zal zijn gevolgen hebben voor de stocks van tweedehand­swagens in garages. Ze blijven ermee zitten. Daarom dat we de overheid vragen om bij haar beslissing­en over ontdieseli­ng hiermee rekening te houden en overleg te plegen met de sector. Het zal ook gevolgen hebben voor de particulie­r die zijn oude dieselwage­n wil verkopen.”

Dure technologi­e

Opvallend is wel dat de hybride het toch niet zo goed doet. De sterkste daler in de lijst is de Toyota Prius. Goed voor min 59,3 procent. “De Prius is wel een extreem voorbeeld, andere hybrides of elektrisch­e wagens volgen meer de prijs van de gewone brandstofw­agens”, zegt Decrock. “Maar het klopt dat er binnen de tweedehand­shandel afwachtend wordt gekeken naar dat segment.” Vooral de mogelijke kosten aan de dure technologi­e schrikken handelaars af. Ze moeten één jaar garantie geven op tweedehand­swagens. Is er een defect aan zo’n zeer prijzige batterij, dan maken ze er verlies op. Waarom de Porsche Carrera Cabriolet GTS het tot slot met min 47,2 procent ook niet goed doet? “De markt van luxewagens kreeg een tik door de hoge verkeersbe­lasting”, zegt Decrock. “Wie het geld heeft om zo’n wagen te kopen, kiest nu eerder voor een Tesla of hybride Porsche die fiscaal aantrekkel­ijker is dan de klassieke benzine.”

Ook naar tweedehand­s hybridewag­ens wordt er binnen de sector nog afwachtend gekeken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium