Het Belang van Limburg

Bomboi verslaat Poolse ploeg

Eerste zege voor nieuweling Jorit Alenteyns

- Freddy VAES

Juul Maes

We hebben even zijn top tienplaats­en van dit seizoen geteld en kwamen aan 25 en wellicht zijn het er nog een paar meer. Voor een eerstejaar­s een immens aantal. Die tweede zege is dus meer dan op zijn plaats.

Quinten Vandermeer

Vorige week kwam hij in Rosmeer, na een weekje platte rust op vakantie, nog net iets te kort. Een week later staat hij er weer. In Kontich behaalde Quinten zijn vijfde seizoensze­ge. Mannaerts sterk Jelle Mannaerts heeft beslag gelegd op de tweede plaats in de Kustpijl. In een spurt met acht moest hij enkel Christophe Noppe van Sport-Vlaanderen laten voorgaan. Zopas legde hij in Kortemark ook al beslag op die dichtste ereplaats, toen na Cofidispro­f Van Staeyen. De Kustpijl werd flink ingekort nadat de start met bijna twee uur werd vertraagd wegens het ontbreken van heel wat seingevers. Na een helse zoektocht kon de wedstrijd uiteindeli­jk starten. Een kortere en daardoor ‘hevige’ Kustpijl. Door het hoge tempo vormde zich snel een kopgroep van 33 renners. Daaruit ontsnapten op 20 km van het einde 8 renners met daarbij dus Mannaerts en Roy Jans die vijfde werd. Aan het Kapelletje in Koersel behaalde streekrenn­er Jorit Alenteyns bij de nieuweling­en zijn eerste zege door in de finale het peloton te verrassen. De junioreswe­dstrijd werd gewonnen door David Bomboi uit Balen, wiens vader geboren en getogen is aan het Kapelletje. Dus ook een beetje een plaatselij­ke favoriet. Groot-Beringen telt maar liefst 13 renners en daar is Jorit Alenteyns uit Paal er eentje van. Al het hele seizoen is deze knaap sterk op dreef. Maar winnen lukte hem tot zaterdag niet. Het parcours aan het Kapelletje kent hij uiteraard als zijn broekzak. Het aantal rondjes dat hij daar tijdens het voorjaar al trainend, onder commando van de betreurde Gert Claes, heeft afgelegd zijn niet te tellen. Hij wist dan ook zeer goed waar hij in de slotfase moest uitpakken. Toen het peloton zich opmaakte voor een massaspurt, pakte Alenteyns uit met een snedige demarrage waarop niemand een antwoord had.

Achterneef Tom Boonen

Bij de juniores ging de zege naar David Bomboi. Ook hij kent de omgeving. Bijna wekelijks fietst hij van Balen richting Koersel om zijn grootouder­s een bezoekje te brengen. Bovendien beschikt David over heel wat koersgenen. Zowel zijn vader als grootvader hebben gekoerst en… Tom Boonen is zijn achterneef. Trouwens Toms broer Sven en vader André waren in Koersel aandachtig­e toeschouwe­rs om hun poulain David Bomboi aan te moedigen. “Ik ben benieuwd of hij hier vandaag een prijsje gaat rijden, want de jongste weken gaat het iets minder. Niet verwonderl­ijk na een zwaar seizoen als eerstejaar­s met tal van nationale selecties”, aldus zijn opa. En of hij een prijsje reed. De eerste prijs! Daarvoor moest hij, samen met zijn ploegmaat Bjorn Vandebeek, afrekenen met de Poolse nationale selectie voor het WK, die in Koersel nog wat kwamen testen. Die Polen reden sterk en heel wat van de deelnemers hebben dat geweten. Het hele peloton werd door elkaar geranseld. Bjorn Vandebeek was op zijn minst hun evenknie. In elke ontsnappin­g had hij een vinger. Te sterk om te kunnen winnen bleek achteraf. Maar hij loodste wel zijn teammaat Bomboi naar de zege. Die haalde het in een spurt met tien.

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? David Bomboi houdt een sterke Poolse ploeg achter zich.
FOTO FREDDY VAES David Bomboi houdt een sterke Poolse ploeg achter zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium