Het Belang van Limburg

“Een spannende, barre tocht” Wim Soutaer vader van eerste kindje met vrouw Kim na zes miskramen

Arnout Hauben in het spoor van Diestenaar Nicolaes Cleynaerts

- Raymond DE CONDÉ

Op de Grote Markt van Diest staat een standbeeld van Nicolaes Cleynaerts (1495-1542). Veel Diestenare­n weten niet wie die man was. Sterker nog, Nicolaes staat op het prachtige Leuvense stadhuis afgebeeld aan de zijde van Mercator. Wanneer Arnout Hauben (40) tijdens de opening van het academisch jaar enkele Leuvense professore­n vraagt of ze hun eminente collega van vijf eeuwen geleden kennen, moet hij lang zoeken vooraleer iemand zegt: “Ik weet wie dat is.”

LEUVEN -

Nicolaes Cleynaerts, zoon van een Diestse leerlooier, was theoloog en vooral een uitmuntend taalkundig­e die thuis was in het Hebreeuws, het Latijn en het Grieks. Hij schreef een Griekse en een Hebreeuwse grammatica die standaardw­erken werden. De Diestenaar was in Spanje een tijdlang bibliothec­aris van Fernando Colón, de zoon van Christoffe­l Columbus, en later gaf hij in Portugal les aan prins Henrique, broer van koning João III. Nicolaes was een idealist. Als christen en humanist zocht hij toenaderin­g tot de islam maar om de Koran te kunnen lezen, moest hij Arabisch leren. Hij had de illusie dat moslims bereid zouden zijn om hun interpreta­tie van de Bijbel te corrigeren als hij hen in hun taal te woord kon staan. Hij trok naar Fez, toen al een cultureel en religieus centrum, waar hij anderhalf jaar zou verblijven in het Joodse stadsgedee­lte.

Marihuana

Arnout Hauben Arnout Hauben doet de barre tocht van Nicolaes Cleynaerts naar Fez over in de boeiende derde aflevering van ‘De Helden van Arnout’. Zijn eerste kennismaki­ng is niet hoopgevend. “In het eerste dorp dat we tegenkwame­n werden we met stenen bekogeld door een oudere vrouw die geen camera in haar buurt wilde zien. Enkele jongere mensen hebben haar gelukkig gekalmeerd. We moesten ook door het Rifgebergt­e, waar de tijd heeft stilgestaa­n. Er is geen elektricit­eit in de dorpen, het zijn heel gesloten gemeenscha­ppen. In de bergen zijn er verstopte plantages waar marihuana gekweekt wordt. Ook daar was het uitkijken want een camera is het laatste dat ze er willen zien. Net als Nicolaes had ik tijdens mijn toevallige ontmoeting­en discussies over het geloof, de Koran en de Bijbel . Een groot knelpunt blijkt onder meer te zijn dat een mens geen zoon van God kan zijn. Jezus is voor de islam een

geheel menselijke profeet.”

Wantrouwen

Blijft de vraag waarom Nicolaes Cleynaerts ondanks dat standbeeld in Diest en zijn beeltenis op het Leuvense stadhuis in ons land een vergeten held is. “Ik denk dat hij tussen twee stoelen is terechtgek­omen. In Leuven werd niet op prijs gesteld dat hij zich in Marokko in de islam ging verdiepen en in Fez stond hij ook voor gesloten deuren en veel wantrouwen. Hij verdient een hommage als idealist en als ongeloofli­jk groot taalkundig­e. Van zijn Griekse grammatica werd een half miljoen exemplaren verkocht. Dat waren Jeroen Meus-toestanden.”

‘De helden van Arnout’, Eén, 20.40 uur

X‘Nummer 1’ is de naam van zijn nieuwe single en die had moeilijk treffender getiteld kunnen zijn. Na zes miskramen is de vrouw van Wim Soutaer eindelijk bevallen van hun eerste kindje samen. Uitgereken­d in een jaar waarin het koppel de hoop had opgegeven.

HASSELT -

Lilou, zo heet het meisje. Een echt klein wonder. Soutaer (43) weet het nog goed, het moment waarop hij en zijn vrouw Kim zeiden: we stoppen ermee. Het was in januari van dit jaar, en in de acht jaar dat de twee een koppel vormen was een zwangersch­ap al liefst zes keer onvoldrage­n. Een kindje wou niet komen. “‘We proberen het niet meer, het zal toch weer fout lopen’, zeiden we.” Maar kijk, niet veel later opnieuw vrouwlief, met een andere boodschap: “Ik denk dat ik zwanger ben.”

“‘Wees voorzichti­g’, zei de gynaecoloo­g. Natuurlijk is de kans groter dat er iets foutloopt als er al eerdere miskramen geweest zijn. Maar alles ging goed en na drie maanden konden we wel zeker zijn”, zegt Soutaer. Vrijdag is het dochtertje van Wim en Kim dan geboren. Een maandje vroeger dan voorzien en met 2,3 kilogram niet meteen een zwaargewic­ht, maar kleine Lilou stelt het goed, net als de moeder. Vandaag mag Lilou het ziekenhuis inruilen voor de huiskamer in Erpe-Mere: dan kan Soutaers 10-jarige dochter uit een eerdere relatie haar kleine zus ook thuis vasthouden. “Ook Emma keek ernaar uit om grote zus te worden,” klinkt het.

In het eerste dorp dat we tegenkwame­n, werden we door een oudere vrouw met stenen bekogeld

 ?? FOTO © VRT
FOTO CARLO COPPEJANS ?? Arnout Hauben (links) en zijn cameraman Jasper Stoefs in het Marokkaans­e Rifgebergt­e.
FOTO © VRT FOTO CARLO COPPEJANS Arnout Hauben (links) en zijn cameraman Jasper Stoefs in het Marokkaans­e Rifgebergt­e.
 ??  ?? Wim Soutaer en Kim.
Wim Soutaer en Kim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium