Het Belang van Limburg

RITZ HASSELT AFGEBRAND

Appartemen­tsgebouw naast Ritz tijdelijk geëvacueer­d

- Toon ROYACKERS

HASSELT - Een verdachte brand heeft gisteravon­d de voormalige discotheek Ritz vernield. Buurtbewon­ers roken kort voor 21 uur plots een verdachte geur. Drie kwartier later sloegen de vlammen al hoog door het vervallen gebouw naar buiten. Het pand moest over twee jaar plaats sowieso maken voor appartemen­ten en een parkeergeb­ouw. Het Parket Limburg stuurde gisteravon­d wel meteen een deskundige ter plaatse.

In november 2013 werd de laatste fuif gegeven in wat ooit de drukst bezochte discotheek van Limburg was. Pat Krimson organiseer­de er tot vier jaar geleden zijn Ritz studentenf­uiven op donderdaga­vond. In het weekend ging het feest gewoon verder onder de naam Atmoz. Na de sluiting van de discotheek werd de naburige frituur en wasserij alvast gesloopt. Maar de eigenlijke Ritz building stond tot maandagavo­nd nog steeds recht. Het werd regelmatig bezocht door vandalen en krakers. De sloopplann­en lagen klaar, maar verwacht werd dat de nieuwe projecten pas vanaf 2019 van start konden gaan.

Na de eerste melding van rookontwik­keling gisteravon­d kort voor 20 uur, drong de eerste ploeg van brandweerp­ost Hasselt het gebouw binnen. Aanvankeli­jk ging het moeizaam om het hele gebouw te controlere­n. Enkele deuren waren immers al hermetisch dichtgelas­t. Daardoor ondervond de brandweer hinder om tot net onder het dak te geraken. Terwijl de brand eerst onder controle leek, flakkerden de vlammen plots tegen het oude dakgebinte op. Omstreeks half tien sloegen de brand plots metershoog naar buiten, en trommelde brandweerz­one Zuid West Limburg meteen extra manschappe­n op. De omgeving werd afgezet, en langs alle kanten probeerden de brandweerl­ui een overslag naar de andere gebouwen te voorkomen. Dat leek gisteravon­d laat ook gelukt.

Evacuatie

Uit voorzorg liet de politie intussen een naastgeleg­en appartemen­tsgebouw evacueren. Drie gezinnen moesten naar buiten komen, maar konden later op de avond weer terugkeren naar hun woningen. De politie riep alle omwonenden wel op om ramen en deuren dicht te houden, omdat uit het pand een grote rookpluim bleef opstijgen. Mogelijk was in het oude gebouw ook nog asbest aanwezig.

De precieze oorzaak van de brand stond gisteravon­d nog niet vast. Wel werd de omgeving afgezet en kwam een branddesku­ndige ter plaatse. Omstreeks half twaalf liet burgemeest­er Nadia Vananroye weten dat de brand onder controle was.

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Pas rond half twaalf gisteravon­d had de brandweer de vlammen onder controle.
FOTO TOM PALMAERS Pas rond half twaalf gisteravon­d had de brandweer de vlammen onder controle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium