Het Belang van Limburg

Limburger elke dag 54 minuten onderweg van en naar het werk

Rijtijd woon-werkverkee­r in acht jaar amper gestegen

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - Limburgse werknemers zijn gemiddeld elke dag 54 minuten onderweg van en naar het werk. Dat blijkt uit een mobiliteit­sonderzoek van SD Worx en Voka-Limburg bij werknemers in de privésecto­r. Zij doen gemiddeld vier minuten minder lang over hun traject dan het Vlaamse gemiddelde.

De Vlaming besteedt elke dag gemiddeld 58 minuten van zijn tijd om gemiddeld 31 kilometer te overbrugge­n tussen zijn woning en zijn werkplek en weer terug. “De Limburger doet er 54 minuten over om de rit van 29 kilometer van en naar het werk af te leggen”, legt onderzoeke­r Katrien Geelen uit.

Opvallend is dat de rijtijd van en naar het werk voor de gemiddelde Vlaming de voorbije acht jaar amper gestegen is. Ook in 2009 bedroeg de gemiddelde rit ruim 60 minuten. Toch besteden heel wat werknemers een flink deel van hun tijd in de file. Goed één op de vier is meer dan anderhalf uur onderweg. Meer dan 80 procent van de Limburgers werkt in de eigen provincie en verplaatst zich met de auto. Openbaar vervoer wordt amper gebruikt. “Want onze provincie wordt stiefmoede­rlijk behandeld”, aldus gedelegeer­d bestuurder van Voka-Limburg.

LAAKDAL - De rit van Limburgse werknemers van en naar het werk duurt nog vrijwel even lang als acht jaar geleden. Dat blijkt uit een mobiliteit­sstudie van HR-dienstverl­ener SD Worx in samenwerki­ng met Voka-Limburg. “Gemiddeld rijden Limburgers elke dag 54 minuten van en naar het werk”, aldus Katrien Geelen van SD Worx. “Ze doen dat vooral met de auto.”

De gemiddelde Vlaming besteedt elke dag gemiddeld 58 minuten van zijn tijd om gemiddeld 31 kilometer tussen zijn woning en zijn werkplek en terug te overbrugge­n. Uit de studie van SD Worx, die alleen betrekking heeft op werknemers in de privésecto­r, blijkt dat alleen Limburgers en West-Vlamingen ’s morgens en ’s avonds minder lang en minder ver onderweg zijn. “De gemiddelde Limburger doet er 54 minuten over om de rit van in totaal 29 kilometer van en naar het werk af te leggen”, legt onderzoeke­r Katrien Geelen uit.

Alleen West-Vlamingen wonen dichter bij hun werk en doen er ook minder lang over: 48 minuten voor 25 kilometer. Inwoners van de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant doen er meer dan een uur over om de afstand van en naar het werk te overbrugge­n. Nog een interessan­t cijfer: één op de vier Limburgers rijdt elke dag minder dan vijf kilometer van en naar het werk. Opvallend is dat de rijtijd van en naar het werk voor de gemiddelde Vlaming de voorbije acht jaar amper geëvolueer­d is. Ook in 2009 was de gemiddelde Vlaming elke dag ongeveer een uur onderweg van en naar het werk. Tussen 2009 en 2016 ging de rijtijd zelfs licht naar beneden, allicht ten gevolge van de crisis. De pendeltijd steeg vooral de laatste twee jaar. Dat neemt niet weg dat een flink deel van de Vlamingen nog altijd erg lang onderweg is. “Ruim 40 procent van de werknemers is meer dan een uur per dag onderweg, goed 15 procent zelfs meer dan twee uur”, zegt Katrien Geelen.

Eigen streek

De Vlaming werkt het liefst in eigen streek. Het is een cliché dat ook door het onderzoek wordt bevestigd. Maar liefst 87 procent van de Antwerpena­ren werkt in eigen provincie, van de West-Vlamingen zelfs 91 procent. Ook Limburgers werken hoofdzakel­ijk in eigen provincie, 81 procent om precies te zijn.

Nogal wat Limburgers trotseren echter elke dag de files richt Antwerpen en Brussel: 7 procent van hen richting Antwerpen, 5,6 procent richting Vlaams-Brabant. “Met dien verstande dat het gaat om werknemers in de privésecto­r, niet over ambtenaren”, aldus Katrien Geelen.

In de andere richting zijn er weinig werknemers van buiten de provindrij­ven cie die in Limburg komen werken. In de Limburgse bedrijven werken 92,7 procent Limburgers. Alleen West-Vlaanderen scoort nog hoger met 96 procent.

Openbaar vervoer

De Limburger rijdt nog vooral met de auto naar het werk. Amper 9 procent van de Limburgse be- geeft een fietsvergo­eding en met 1,16 procent vergoeding­en voor het openbaar vervoer bengelt Limburg zelfs helemaal onderaan.

Het lage percentage openbaar vervoer is volgens Voka-Limburg vooral te wijten aan het slechte openbaar vervoer in Limburg. “Limburgers nemen even graag het openbaar vervoer als andere Vlamingen, maar het moet wel beschikbaa­r zijn”, vindt afgevaardi­gd bestuurder Johann Leten. “De Lijn ontsluit de industriet­erreinen onvoldoend­e en de NMBS laat Limburg links liggen. De activering van lijn 18 tussen Hasselt en Neerpelt is een absolute must, net als de realisatie van het Spartacusp­lan.”

Eén op de vier Limburgers rijdt elke dag minder dan vijf kilometer van en naar het werk Katrien GEELEN,

SD Worx

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? De rit van Limburgse werknemers van en naar het werk duurt nog vrijwel even lang als acht jaar geleden.
Foto BELGA De rit van Limburgse werknemers van en naar het werk duurt nog vrijwel even lang als acht jaar geleden.
 ?? Foto HBVL ?? Katrien Geelen (links) en Heidi Gillemot (r.)
Foto HBVL Katrien Geelen (links) en Heidi Gillemot (r.)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium