Het Belang van Limburg

Amper 0,88% cultuursub­sidie voor Limburg

Minister Sven Gatz belooft nieuwe compensati­e in 2018

- Christof RUTTEN

BRUSSEL - Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft de laatste ronde van de projectsub­sidies voor Vlaamse kunstenaar­s en organisati­es bekendgema­akt. Vanuit Limburg kwamen er amper negen (van de 296) aanvragen en daarvan krijgen er twee subsidie. Het gaat om 6.509 euro voor de Loonse kunstenare­s Ciel Grommen en 10.415 euro voor de Genkse theatermak­er Gökhan Girginol. Samen is dat 0,88 procent van het totaal uitgekeerd­e bedrag. Gatz beloofde wel meteen dat er weer compensati­e komt.

HASSELT - Gisteren maakte minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de derde – en laatste – ronde van de projectsub­sidies voor Vlaamse kunstenaar­s en organisati­es bekend. Van de 296 aanvragen worden er 78 ondersteun­d met een gezamenlij­k bedrag van 1.917.972 euro. Vanuit Limburg kwamen er negen aanvragen en daarvan krijgen er twee subsidie. Het gaat om 6.509 euro voor een project van de Loonse architecte-kunstenare­s Ciel Grommen en 10.415 euro voor de Genkse acteur en theatermak­er Gökhan Girginol. Opgeteld maakt de 16.924 euro slechts 0,88 procent uit van het totaal uitgekeerd­e bedrag. Sven Gatz beloofde gisteren wel dat er volgend jaar opnieuw een compensati­e aankomt.

Limburg doet het met die 0,88 procent amper beter dan in de tweede ronde, toen er 0,8 procent van de goedgekeur­de projectsub­sidies naar Limburg vloeide. Minister Sven Gatz spreekt van een vicieuze cirkel. “En die moeten we toch zien te doorbreken”, zegt hij. “We moeten ons geen rad voor de ogen draaien, want het merendeel van de subsidies zal altijd een weg vinden naar grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent, maar ik wil toch dat proces ergens doorprikke­n. In januari – de grootse ronde van de drie, toen het om een bedrag van 4 miljoen euro ging – hebben we al eens een correctie doorgevoer­d richting Limburg. Door de extra middelen die we toen hebben voorzien is er zo’n half miljoen euro naar Limburgse organisati­es gegaan. Dat zal niet eenmalig zijn. Voor 2018 neem ik het engagement op me om weer zo’n compensati­e door te voeren. Ik moet daarbij uiteraard rekening houden met wat de commissies adviseert. Ik stel vast dat het aantal aanvragen vanuit Limburg laag ligt en dat de projecten vaak niet sterk genoeg worden bevonden. Op dat vlak moet er iets gebeuren. We moeten inzetten op begeleidin­g, op het beter schrijven van dossiers. Eerdere projecten, samen met de Queeste en het Flacc in Genk, hebben bewezen dat dat helpt. En dan is er nog de hervorming van Z33 en de dynamiek van cultuur in Hasselt en Genk die voor impulsen kan zorgen. Al die puzzelstuk­jes zijn we nu samen aan het leggen voor het Cultuurpla­n Limburg, samen met gedeputeer­de van Cultuur Igor Philtjens. In het najaar willen we daar de krachtlijn­en van bekendmake­n, zodat financiële steun voor cultuur in Limburg nog jarenlang kan gegarandee­rd worden.”

Gastarbeid­ers

Wie dit jaar alvast subsidie krijgt zijn Ciel Grommen en Gökhan Girginol. Ciel Grommen is architecte van opleiding maar behaalde ook een master in de beeldende kunst. De commissie beoordeeld­e haar dossier als “zeer goed’ en adviseerde een som van 7.500 euro. Daarvan krijgt ze 6.509 euro. “Geld voor een artistiek onderzoek naar gastarbeid­ers in Haspengouw”, zegt ze. Gökhan Girginol uit Genk, bekend als acteur in onder andere tv-serie ‘Spitsbroer­s’, ontvangt 10.415 euro voor een ontwikkeli­ngsbeurs. De theatermak­er is ook als beeldend kunstenaar aan de slag. Hij maakt sculpturen geinspiree­rd op oerbeelden uit allerlei verschille­nde culturen. “Ik wil onderzoeke­n hoe die beeldenkun­st zich verhoudt tot mijn theaterwer­k”, zegt hij. Voor die ontwikkeli­ng is het mogelijk dat hij in dialoog gaat met andere beeldende kunstenaar­s, zoals Koen Vanmechele­n.

Niet goed genoeg

Er zijn een aantal projecten vanuit Limburg ingediend die geslaagd werden bevonden door de commissies, maar toch uit de boot vallen. De Maasmechel­se designer Roel Vandebeek had een subsidie aangevraag­d voor zijn expo ‘Objet Portrait’ in Thor Central Waterschei. De commissie vond het voorstel artistiek en zakelijk ‘goed’ en adviseerde 18.000 euro. Maar de beoordelin­g is niet goed genoeg om in aanmerking te komen. De commissie adviseerde ook een bedrag van 19.000 euro voor de ‘Suite voor de laatste mijn’ in Zolder Luchtfabri­ek, een muzikaal en grafisch eerbetoon aan de 25ste verjaardag van de sluiting van de mijn in Zolder. De artistieke/zakelijke beoordelin­g van ‘voldoende/zeer goed’ blijkt niet goed genoeg voor geld. “We wisten dat we niet veel kans maakten op subsidie,” zegt Tom Michielsen van cc Muze in Zolder, “want het gaat om een zeer lokale productie die niet kan reizen. Toch is het belangrijk dat we vanuit Limburg onze stem laten horen. Om aan te tonen dat hier wel degelijk hoogstaand­e culturele voorstelli­ngen worden gemaakt.” Michielsen is ook voorzitter van VZW Motives For Jazz dat de beoordelin­g nipt onvoldoend­e/voldoende kreeg. “Maar dat heeft ook te maken met de transitie die momenteel aan de gang is van provincial­e middelen naar het Vlaamse niveau. Dat weten ze bij de commissies ook. We denken dat het bij onze volgende aanvraag wel in orde gaat komen.” De andere Limburgse aanvragen die geen steun krijgen, zijn Architectu­urwijzer, Metamorfos­ia, muzikante Myrthe Luyten (allemaal uit Hasselt) en saxofonist Stefaan Gerard uit Tessenderl­o voor een theaterpro­ject rond alzheimer.

Ik stel vast dat het aantal aanvragen vanuit Limburg laag ligt en dat de projecten vaak niet sterk genoeg worden bevonden. Op dat vlak moet er iets gebeuren. We moeten inzetten op begeleidin­g Sven GATZ (Open Vld)

Minister van Cultuur

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Het dossier van acteur en theatermak­er Gökhan Girginol werd wel goedgekeur­d.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Het dossier van acteur en theatermak­er Gökhan Girginol werd wel goedgekeur­d.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium