Het Belang van Limburg

Dierenasie­l boos op Weyts “6.000 katten voor niks gechipt”

Dierenasie­len boos over uitblijven databank

-

HASSELT - De overheid heeft nog altijd geen centrale databank waarin gegevens van huiskatten worden geregistre­erd. “Omdat de privacycom­missie al een half jaar laat wachten op een advies”, zei minister van dierenwelz­ijn Ben Weyts gisteren op Radio 2. “Maar Weyts vertelt er niet bij dat hij ons al een hele tijd verplicht om katten te registrere­n en chippen. Er is een hoop geld weggegooid”, reageert Philippe Surinx van het Sint-Truidense dierenasie­l boos.

Honden worden al een hele tijd geregistre­erd. Het voordeel is dat weggelopen dieren zo makkelijke­r met het baasje kunnen worden herenigd. Zo vindt 85 procent van de weggelopen honden via het asiel zijn baasje terug. Bij katten is dat slechts 4,5 procent. Bovendien is zo’n databank ook een middel in de strijd tegen malafide handelaars.

“De vorige federale regering – dus nog voor deze bevoegdhei­d naar Vlaanderen kwam – lag niet echt wakker van dierenwelz­ijn. In 2014 werd wel een verplichti­ng betreffend­e het chippen van katten ingevoerd, maar men vertikte het om meteen een databank op te richten waarin deze gegevens konden worden opgeslagen. Ik kan dat alleen maar betreuren”, aldus Weyts. “Ik ben onmiddelli­jk gaan samenzitte­n met het Brusselse en Waalse gewest om samen een databank op te richten. Na een openbare aanbestedi­ng werd een bedrijf aangeduid voor het beheer ervan. Alleen moet de Privacycom­missie nog een advies geven. Dat is wettelijk verplicht, tot mijn spijt. Op dat advies wachten we nu al zes maanden. Hopelijk maant de media-aandacht de commissie aan tot wat spoed.”

Verhuizen

Omdat er momenteel geen databank is, registreer­den dierenarts­en en asielen de dieren dan maar in een aantal privé-databanken van vzw’s en bedrijven. De grootste is die van het bedrijf ID-chips, dat maar liefst 400.000 poezen in zijn databestan­d heeft zitten. “Onze databank bestaat dan ook al 20 jaar”, zegt Kristel Mathieu. “Oorspronke­lijk was er ook een akkoord dat de overheid onze gegevens zou overnemen in de nieuwe databank, maar die deal is niet doorgegaan omdat ze het gevraagde bedrag niet wilde betalen. We hebben besloten om de databank te blijven beheren, omdat we nog met veel oude, geregistre­erde dieren zitten.” Volgens Weyts zal de overheid “de informatie die werd opgeslagen in andere bestanden in de mate van het maximaal mogelijke recuperere­n. We jagen mensen die hun kat al hebben laten registrere­n niet op nieuwe kosten. De verplichti­ng om te registrere­n geldt enkel voor nieuwe katten, wanneer mensen hun kat verhandele­n, weggeven of als ze met hun oude kat verhuizen.” ID-chips zegt dat ze niet weten waar de overheid dan die informatie zal halen. “In ieder geval niet bij ons, en wij hebben de grootste databank.”

“We zijn over deze toestand niet te spreken”, reageert Philippe Surinx van het dierenasie­l in SintTruide­n. “We worden al drie jaar verplicht om katten te registrere­n. Ondertusse­n hebben we 5 à 6.000 katten gechipt. Dat kost ons 10 euro per registrati­e en zeker 40 à 50 euro voor een consult bij de dierenarts. Een hoop weggegooid geld.”

Stappen

Het probleem met de nieuwe databank – die al zes maanden geleden moest worden uitgerold worden – is dat de registrati­e gekoppeld is aan het rijksregis­ternummer. Als een baasje verhuist, wordt de informatie dan mee genomen in de databank, maar tegelijk gooit hij dan wel veel privé-informatie te grabbel.

“In de federatie van Limburgse dierenasie­ls is de zaak ook al besproken”, volgens Surinx. “Natuurlijk is een databank een goed initiatief, maar we begrijpen niet waarom die kwestie niet voor de aanbestedi­ng is uitgezocht in plaats van erna. Weten ze bij de overheid wel waar ze mee bezig zijn? En hoe gaan ze dan de oude gegevens recuperere­n? De Limburgse asielen bekijken of ze geen stappen kunnen ondernemen om de kosten te recuperere­n, want we werken allemaal met vrijwillig­ers en een beperkt budget.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In het dierenasie­l van Sint-Truiden
zijn ze niet te spreken over de hele historie. “Weet
de overheid wel waarmee ze bezig
is?”
FOTO KAREL HEMERIJCKX In het dierenasie­l van Sint-Truiden zijn ze niet te spreken over de hele historie. “Weet de overheid wel waarmee ze bezig is?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium