Het Belang van Limburg

N-VA Heers stapt uit coalitie na “bedreiging­en”

N-VA stapt uit coalitie na “herhaaldel­ijke tegenwerki­ng en fysieke bedreiging­en”

- Jozef CROUGHS/Frank MISSOTTEN

N-VA Heers stapt met onmiddelli­jke ingang uit de bestuursco­alitie van de gemeente. Aanleiding zijn de zware fysieke bedreiging­en die Lijst Dumont-schepen Laurent Mathei uitte tegen de twee N-VA-schepenen Jan Leus en Yves Rega tijdens het laatste schepencol­lege. “Al zijn die feiten op zich al ernstig genoeg, zijn ze niet meer dan de finale druppel. Onze schepenen werden al langer tegenwerkt door de andere coalitiepa­rtners Lijst Dumont en Open Vld”, zegt de partij. “Voortdoen heeft geen zin meer.” De twee schepenen geven hun schepenamb­t ook af. Burgemeest­er Dumont betreurt de gang van zaken, maar duidt erop dat Dumont-Open Vld een nipte meerderhei­d behoudt.

De beslissing van N-VA Heers om uit de bestuursco­alitie te stappen, komt er na het laatste schepencol­lege, dat zeer incidentri­jk verliep. Tijdens een nochtans futiele discussie over het leggen van enkele klinkers aansluiten­d op privé-eigendom, gedroeg Lijst Dumontsche­pen Mathei zich naar verluidt zeer agressief tegenover N-VAschepene­n Leus en Rega. “Het ging zelfs zo ver dat Laurent Mathei expliciet met fysiek geweld dreigde”, vertellen beide schepenen. “Voor ons zijn dan de grenzen van het fatsoen ver overschred­en.

Noch burgemeest­er Dumont, noch de andere leden van het college grepen in.”

Nipte meerderhei­d

Burgemeest­er Henri Dumont (Dumont) bevestigt de woordenwis­seling tijdens het schepencol­lege en zegt ook dat het door de secretaris genoteerd werd in de notulen. “Schepen van Openbare Werken Mathei was overstuur en reageerde eerder in en een opwelling. Mathei nam het niet dat schepen Rega telkens als er werken worden uitgevoerd dit met zijn fototoeste­l gaat vastleggen. Hij fulmineerd­e dat sommige schepenen verraders zijn die heulen met de oppositie. Mathei stelde dat er geen politiek gewin gemoeid was met de omstreden straatwerk­en, maar dat het louter om bijstand ging van een oudere dame van 80 jaar. Hij had zich niet moeten laten gaan en moet zich in elke situatie bedwingen. Zijn uitspraken werden opgenomen in de notulen, maar zijn zeker niet zo belastend als beide N-VA-schepenen het willen laten uitschijne­n”, zegt Dumont. De burgemeest­er betreurt dat de coalitiepa­rtners opstappen maar duidt erop dat zijn partij en Open Vld een nipte meerderhei­d van één zetel behouden. “Al zal deze zaak de werking van het bestuur er zeker niet op vergemakke­lijken”, aldus nog de burgemeest­er.

Impulsief

Laurent Mathei zelf geeft toe dat hij onbezonnen reageerde. “Ik ben een zeer gevoelig persoon en zit pas een paar jaar in de politiek.

Ik heb dus nog veel te leren. Ik kan niet tegen verdachtma­kingen en valse beschuldig­ingen en reageerde daarom nogal impulsief. Ik ontken zeker niet dat ik opmerkinge­n gemaakt heb, maar niet met de woorden die men mij in de mond wil leggen. Trouwens, alles werd door de secretaris vastgelegd en is controleer­baar. “Tijdens het bewuste schepencol­lege werd ik gebeld met de melding dat schepen Rega en een lid van CD&V-oppositie foto’s hadden gemaakt bij het oude vrouwtje van 80. Ik was zo ontgoochel­d en kwaad en heb enkele uitspraken gedaan die ik beter niet had gedaan. Maar bedreiging­en heb ik nooit geuit”, besluit Mathei.

“Geen voorakkoor­d”

Of de nuancering van Mathei indruk zal maken op de twee N-VAschepene­n, is twijfelach­tig. “Wij vragen publieke excuses van zowel Mathei als Dumont”, zegt Jan Leus. “Verder zal ik een afspraak vragen bij de gouverneur om de gang van zaken aan te klagen.

Niet alleen wij zijn slachtoffe­r, maar ook het gemeentepe­rsoneel wordt op eenzelfde manier behandeld. Het ziekteverz­uim neemt angstwekke­nde proporties aan”, gaat Leus verder, al ontkent Dumont die beschuldig­ing met klem. “Ik zal er bij de gouverneur op aandringen dat hij zich informeert bij de mensen van Binnenland­s Bestuur, die onlangs een audit gehouden hebben in Heers. Die mensen zijn objectieve bronnen die ons verhaal alleen maar zullen bevestigen”, aldus Leus.

Op het gerucht dat N-VA een voorakkoor­d zou hebben met CD&V reageert de N-VA-schepen formeel. “Ik kan met de hand op het hart zeggen dat dat niet het geval is. Wij hebben enkel een akkoord met onze kiezers. Wij beloofden veranderin­g en een goed bestuur en wij blijven trouw aan die principes. Indien wij een voorakkoor­d hadden, dan konden we ook gewoon blijven zitten in het college en nog een jaar doorbetaal­d worden. Maar zo zitten we niet in elkaar.”

Dit gedrag is compleet onaanvaard­baar. Fysiek geweld is een brug te ver. Ook de gemeenteam­btenaren worden trouwens bedreigd en gechanteer­d Jan LEUS en Yves REGA (N-VA) Ontslagnem­ende schepenen

Ik kan niet tegen verdachtma­kingen en valse beschuldig­ingen en reageerde daarom nogal impulsief. Ik ontken zeker niet dat ik opmerkinge­n gemaakt heb, maar niet met de woorden die men mij in de mond wil leggen Laurent MATHEI (Dumont) Schepen van Openbare Werken

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX/VRS ?? Jan Leus (links) en Yves Rega.
FOTO KAREL HEMERIJCKX/VRS Jan Leus (links) en Yves Rega.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium