Het Belang van Limburg

De V van Vlaanderen

-

Economie. Veiligheid. Identiteit. Daarmee stapt N-VA naar de kiezer. De V van hun partij zit daar dus niet in. Vreemd voor een partij die aan dat Vlaamse toch haar bestaan dankt. De Vlaamse zaak verdwijnt in de diepvries en mag pas ontdooien als er genoeg disgenoten aan tafel zitten. Die medestande­rs hebben ze niet, dus heeft het geen zin om daar nog veel energie aan te verspillen. De Vlaamse zaak is niet meer sexy, geeft een insider toe. Je kan er geen verkiezing­en mee winnen, alleen maar mee verliezen, vindt ook professor Carl Devos. Eind vorige week kreeg N-VA in een peiling een mooie 30 procent toegedicht. Toch als er op dit moment verkiezing­en zouden zijn. Die zijn er niet, maar er zijn momenteel ook geen grote communauta­ire ruzies, dus ook zonder die V haalt N-VA een hoop stemmen. Ze hoeven daar niet meer voor naar Wallonië te rijden met een vrachtwage­n nepgeld. Die oude stunt over de transfers, zijn wij al lang vergeten. Met dat rekenen houdt blijkbaar niemand zich nog bezig. Alleen in Wallonië is dat beeld blijven hangen.

De wereld is inderdaad veranderd en N-VA probeert al genoeg andere thema’s te claimen. Denk aan migratie en meteen doemt Theo Francken op, denk aan veiligheid en je ziet Jan Jambon, denk aan identiteit en Zuhal Demir drijft vanzelf boven. Op een onafhankel­ijk Vlaanderen kan je tegenwoord­ig minder een gezicht plakken. Tenzij misschien de eeuwige Filip Dewinter, maar dus ook niet meer dat van Bart De Wever.

In elk geval kunnen we hieruit afleiden dat er een Michel II in de maak is. Want in deze coalitie zit maar één Waalse partij, dus beter dan dit kan het voor De Wever niet worden. Al zal hij voor het Vlaams-Waalse evenwicht er misschien opnieuw een Waalse premier bij moeten nemen.

Als De Wever dus even de Vlaamse leeuw niet laat klauwen, kan hij nog tot 2024 al kwispelsta­artend aan regeringst­ouwtjes trekken.

Intussen zullen andere Vlaamsgezi­nden het thema wel warmhouden. Ex-N-VA’ster Veerle Wouters (Vuye&Wouters) wil voor het communauta­ire zelfs samenwerke­n met het Vlaams Belang. Echt samengaan niet, want hun standpunt over asiel en migratie deelt ze niet. Sinds het duo uit de partij is gestapt, wordt er trouwens meer naar hen geluisterd. Voor hen is de diepvriest­echniek van N-VA een godsgesche­nk. De N-VA is trouwens ook ooit zo klein geweest. Wie weet, herhaalt de geschieden­is zich wel en worden de kleinste Vlaams-nationalis­ten straks groot. Al wordt het aan de rechterzij­de dan wel verschrikk­elijk druk.

Als De Wever dus even de Vlaamse leeuw niet laat klauwen, kan hij nog tot 2024 al kwispelsta­artend aan regeringst­ouwtjes trekken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium