Het Belang van Limburg

Positieve rapporten voor hoger onderwijs in Limburg

Universite­it Hasselt en Luca School of Arts krijgen wel verbeterpu­nten

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Het hoger onderwijs is doorgelich­t door de Nederlands­Vlaamse Accreditat­ieorganisa­tie NVAO. Van de 18 instelling­en zijn er twee die bij hun positief rapport ook nog voorwaarde­n opgelegd kregen. Dat zijn Luca School of Arts en Universite­it Hasselt. “Ons centraal systeem om de kwaliteit te monitoren was gewoon niet klaar”, geeft rector Luc De Schepper van de UHasselt toe. “We hebben nu twee jaar om dit af te werken.” PXL en UCLL hebben wel een duidelijk positief rapport gekregen en zijn daar zeer trots op.

De laatste 30 jaar zijn telkens de afzonderli­jke opleidinge­n van hogeschole­n en universite­iten doorgelich­t. Daar kon je dan voor slagen of buizen. Maar die zogenaamde visitatie is afgeschaft, wegens te arbeidsint­ensief en dus te duur. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft dit systeem vervangen door een doorlichti­ng van universite­it en hogeschool in zijn geheel. “Instelling­en krijgen nu meer autonomie en verantwoor­delijkheid”, zegt Ann Verreth, vicevoorzi­tter van NVAO. Hoewel ze zich geregeld door externen moeten laten doorlichte­n, mogen universite­iten en hogeschole­n voortaan hun eigen kwaliteit meten. Nu is er ook gekeken hoe ze dat doen.

Universite­it Hasselt

“Vroeger moest elke opleiding zijn eigen kwaliteit bewaken”, legt rector De Schepper uit. “Maar nu moet die informatie ook centraal bekeken worden. Onder meer door mij. Ik moet bijvoorbee­ld via een centraal punt kunnen zien of er te veel studenten buizen voor één vak. Maar die doorstromi­ng van informatie is bij ons nog niet rond, ons informatic­asysteem is niet af. We hebben wat pech gehad met het bedrijf dat dit moest regelen. Maar de NVAO heeft er ook alle vertrouwen in dat dit in orde komt.”

De NVAO heeft ook de visie en beleid van de instelling­en onder de loep genomen. De Universite­it Hasselt heeft duidelijk gemaakt dat ze een rol wil spelen in de economisch­e ontwikkeli­ng van Limburg en dat ze daar ook de opleidinge­n - en de uitbreidin­g - op wil afstemmen, zo besluiten de onderzoeke­rs.

Luca School of Arts

Ook Luca School of Arts die een vestiging heeft in C-Mine Genk, heeft bij zijn positief rapport voorwaarde­n opgelegd gekregen. “We zitten in Gent, Brussel, Leuven en Genk”, zegt directeur Marleen Verlinden. “We hebben een goede visie, maar we moeten die beter toepassen op al die vestiginge­n. We zijn in elk geval zeer blij dat we in de toekomst zelf over onze kwaliteit mogen waken.”

PXL

Twee hogeschole­n – de Hoge Zeevaartsc­hool en Thomas More – vechten hun beoordelin­g aan en hebben dus nog geen rapport. PXL-directeur Ben Lambrechts is supertrots op zijn ‘rapport’. “Ik moet er van blozen”, zegt hij. “Het staat vol superlatie­ven. Ik ben ook blij dat ze ons een warme hogeschool vinden.”

“Die nieuwe visie is hip, jong en dynamisch en met de hogeschool met de X-factor is een nieuw sterk merk geboren”, lezen we in het rapport. “De commissie waardeert het eigen accent van de hogeschool, wars van alle platgetred­en paden. De onderwijsv­isie is niet enkel gekend, ze wordt ook breed gedragen en enthousias­t verdedigd.”

Er schort nog wat aan de doorstromi­ng van informatie omdat ons informatic­asysteem nog niet af is Luc DE SCHEPPER

Rector UHasselt

UCLL

Ook in het rapport van UCLL staat heel wat positiefs. “De commissie vindt de visie van de hogeschool krachtig en vooral vernieuwen­d”, staat in het rapport. “De hogeschool is trots op haar baseline Moving Minds. Die visie drukt ook de inspanning­en uit van de hogeschool om vorm te geven aan de fusie.”

“Het rapport bewijst nog maar eens dat UCLL voor kwaliteit staat”, zegt directeur Marc Vandewalle. “We zijn ook trots dat het rapport het meerdere keren heeft over het enthousias­me van onze medewerker­s.”

 ?? Foto LUC
DAELEMANS ?? De PXL en UCLL kregen een duidelijk positief rapport, de UHasselt en Luca School of Arts hebben nog wat werk.
Foto LUC DAELEMANS De PXL en UCLL kregen een duidelijk positief rapport, de UHasselt en Luca School of Arts hebben nog wat werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium