Het Belang van Limburg

Arbeiders Volvo Cars Gent leggen fabriek plat omdat band twee seconden sneller moet draaien

-

GENT - Een kleine groep arbeiders van Volvo Car Gent heeft gisteren de fabriek platgelegd omdat de band twee seconden sneller ging draaien. Niet onlogisch, vinden arbeiders met jarenlange ervaring langs de lijn. “Het belang van routine is niet te onderschat­ten.”

73 seconden. Die tijd krijgen arbeiders van Volvo Car vandaag om hun taak aan de band uit te voeren. Ter voorbereid­ing van de komst van de kleine SUV XC40, de vervanger van de populaire XC60, draait de band bijna elke dag twee seconden sneller, om finaal uit te komen op 57 seconden. Maar zover zijn ze nog lang niet, want na de beslissing van de directie om de snelheid naar 71 seconden te brengen, legde het personeel gisteren het werk neer. Volledig terecht, oordelen ervaren arbeiders zoals ACV-vakbondsma­n Gino Hautekeete. “Je eerste dagen aan de band bij Volvo zijn niet de mooiste. Je kunt met moeite een plug recht indraaien. Het belang van routine is niet te onderschat­ten. Mensen geregeld andere plaatsen en taken geven, leidt tot stress, werkdruk en fouten. Twee seconden kunnen het verschil maken tussen wel of geen vingertopp­en meer hebben. Een overgangsp­eriode naar een nieuw model is altijd moeilijk, maar door de komst van de XC40 moeten heel veel mensen nieuwe taken en plaatsen krijgen. Dat weegt op de fabriek.” Dat de arbeiders gisteren het werk neerlegden, had nog andere redenen. Zo vrezen ze nog meer werkdruk nu de directie beslist heeft om het aantal interimarb­eiders af te bouwen. Bovendien besliste de directie in Zweden dat de arbeiders twee zaterdagen van september moeten werken om de bestaande productiea­chterstand weg te werken.

Na lang overleg met de stakende ploeg, kwam de directie gisternami­ddag met enkele concrete voorstelle­n naar buiten. “De band mag voorlopig op 73 seconden blijven draaien, samen met de vakbonden bekijken we hoe die zaterdagen het best worden ingepland en er komt een stop op de afbouw van interimarb­eiders”, zegt Volvo-woordvoerd­er Mark De Mey. Maar dat was niet voldoende voor de stakers, die ook gisteravon­d niet aan de slag gingen.

 ?? FOTO BELGA ?? Bij Volvo Cars Gent werd er gisteren niet gewerkt.
FOTO BELGA Bij Volvo Cars Gent werd er gisteren niet gewerkt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium