Het Belang van Limburg

N-VA zonder Vlaamse zaak naar de kiezer

- Liliana CASAGRANDE

Economie. Veiligheid. Identiteit. Dat worden de drie pijlers van de verkiezing­scampagne van N-VA. Niet het confederal­isme dus. Veerle Wouters (Vuye&Wouters) wil nu samenwerke­n met “partijen die wél nog voor de Vlaamse zaak gaan. Voor ons geen cordon sanitair, voor het communauta­ire kunnen we wel met Vlaams Belang samenwerke­n.”

BRUSSEL -

“We gaan onze tegenstand­ers geen cadeau doen door vooraf op het confederal­isme in te zetten. We zien na de verkiezing­en wel of het erin zit”, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview met Het Laatste Nieuws.

“Hij heeft dit nog eens gezegd, maar toen wij reageerden, hadden wij hem zogezegd fout begrepen en zijn wij uit de partij gestapt”, zegt Veerle Wouters. “Het bevestigt wat wij vreesden: dat de N-VA niet meer bezig is met het communauta­ire. We hadden verwacht dat ze dit pas duidelijk zouden maken tegen 2019, maar ze komen er nu al mee. Wij gaan wel voor de Vlaamse zaak en gaan daarom samenwerke­n met partijen die daar ook voor ijveren. Dat kunnen Vlaams Belang en LDD zijn, voor ons bestaat er geen cordon sanitair. We willen wel alleen voor het communauta­ire samenwerke­n met het Vlaams Belang, niet voor bv. asiel en migratie, niet.”

Wouters en Vuye waren tot vorig jaar bezig met de Vlaamse denktank Object V. Die wordt nu geleid door N-VA-ondervoorz­itter Sander Loones en Vlaams fractielei­der Matthias Diependael­e. “Ik vraag me af hoe zij dit gaan uitleggen aan hun achterban. Ik ben al blij dat ik dat niet moet doen.” Wouters hoopt ook nog zelf de Vlaamse agenda bij de volgende verkiezing­en op de kaart te zetten. “Maar hoe weten we nog niet. De kiesdrempe­l is in elk geval hoog.”

dat

Kiezers

standpunt

delen

we Carl Devos, politicolo­og aan de Universite­it Gent, is ook niet verbaasd: “De Wever heeft een jaar na de regeringsv­orming al gezegd dat hij zich niet zou laten vastzetten door het confederal­isme als niemand dat ondersteun­t. Het enige nieuwe is dat hij dit nu nog eens klaar en duidelijk zegt. Het is ook politieke zelfmoord om als enige nog die communauta­ire eisen te stellen. Het leeft ook niet erg, er zijn ook minder discussies dan vroeger. Afstappen van de Vlaamse communauta­ire agenda zal hen geen stemmen kosten. Ze zouden er anders alleen maar verkiezing­en mee kunnen verliezen.”

 ?? Foto BELGA ?? Veerle Wouters: “Dit bevestigt voor ons dat de N-VA niet meer bezig is met het communauta­ire.”
Foto BELGA Veerle Wouters: “Dit bevestigt voor ons dat de N-VA niet meer bezig is met het communauta­ire.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium