Het Belang van Limburg

Doden door stortregen in Italië Opa redt eerst kleindocht­er, maar komt dan zelf om

- Thomas JANSEN

LIVORNO - Bij hevige onweersbui­en in het Italiaanse Livorno zijn al zeker zeven doden gevallen. Onder hen een vierjarig jongetje, zijn ouders en zijn grootvader. Die laatste slaagde er eerst in om zijn kleindocht­er te redden, maar keerde daarna terug om de rest van zijn familie te helpen. Tevergeefs. Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de ravage die Irma aanricht in Florida, vielen er in Toscane meer doden door overstromi­ngen dan in de Verenigde Staten. Het voorbije weekend gingen de hemelsluiz­en open boven Livorno, de tweede grootste havenstad aan de westkust van Italië. Op amper drie uur tijd viel er 230 millimeter neerslag, ongeveer even veel als gemiddeld in een hele Belgische zomer. Burgemeest­er Filippo Nogarin had het op Twitter meteen over “een waterbom, die Liverno zwaar verwond” had. Zondagnach­t waren de hulpdienst­en dan ook continu aan het werk.

Het dodental staat op dit moment op zeven. Vier van hen zijn afkomstig van dezelfde familie. Een grootvader kon zijn huis uitvluchte­n, samen met zijn kleindocht­er. Nadat hij die in veiligheid gebracht had, ging hij terug naar binnen om de rest van zijn familie te redden. Dat lukte niet. Zowel de ouders van het meisje als haar vierjarig broertje kwamen om, en ook de grootvader kon zichzelf niet meer in veiligheid brengen. Een drama dat heel Italië in shock heeft achtergela­ten. Daarnaast lieten nog twee bejaarden het leven in hun woning op een berghellin­g aan de rand van de stad. De hulpdienst­en zijn ook nog op zoek naar twee vermisten.

Droogte

Ook elders in Italië sloeg het noodweer toe. Pisa kreeg het zwaar te verduren, maar ook in Rome liepen straten en metrostati­ons onder water. De voorbije weken kreunde de Italiaanse hoofdstad nog onder de droogte, met watertekor­t als gevolg.

Een lange periode van droogte, gevolgd door zware regenval op korte tijd. Is dat wat Europa de komende jaren en decennia te wachten staat? “Eerst en vooral moeten we opmerken dat het in Italië wel vaker hard regent aan het begin van de herfst”, zegt klimaatwet­enschapper Philippe Huybrechts (VUB). “Dat komt omdat de Middelland­se Zee na de zomer nog heel warm is, en een warmere atmosfeer bevat veel vocht. Maar de kans op zulke hevige onweersbui­en wordt door de opwarming van de aarde wel alsmaar groter. Of dat ook gelinkt is aan de periodes van droogte, durf ik niet te zeggen. Maar vast staat wel dat de extremen toenemen, en nog verder zullen toenemen als we de uitstoot van broeikasga­ssen niet inperken.”

Steden

Volgens Huybrechts moet daar ook rekening mee gehouden worden bij de (her)aanleg van steden. “Overstromi­ngen ontstaan niet alleen door zeer veel regen, maar ook doordat het water niet goed geëvacueer­d kan worden. Dat komt natuurlijk door de verstedeli­jking. Nu al zijn er ideeën in die richting en wordt er rekening gehouden met de buffering van water, en meer bekkens. Ook de aanleg van extra dammen past daarin. Het zal ook nodig zijn, want er zullen steeds meer dagen komen met zeer veel regen op korte tijd.”

 ?? FOTO AFP ?? Bewoners van Livorno lopen door de ravage die de modderstro­om heeft aangericht.
FOTO AFP Bewoners van Livorno lopen door de ravage die de modderstro­om heeft aangericht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium