Het Belang van Limburg

Spelen met slijm

Social media overstelpt met plakkerige goedjes

- Silke REMMERY

De moet plaats ruimen voor nóg simpeler speelgoed: slijm. Kinderen versieren bollen lijm met parels, scheerschu­im en lenzenvloe­istof tot het kunstwerkj­es worden. De video’s op sociale media worden miljoenen keren bekeken. “Omdat het ontstrest, en daar hebben jongeren nood aan”, verklaart trendwatch­er Joeri Van den Bergh.

fidget spinner

Lijm, lenzenvloe­istof, scheerschu­im, baksoda en kleurstof. Dat zijn de basisingre­diënten van ‘slijm’. Maar eenvoudig is het niet om het goedje te maken, want naar de exacte hoeveelhed­en is het vaak gissen. Daar moet Het Ultieme Slijmboek, dat eind deze maand verschijnt, veranderin­g in brengen: het beschrijft meer dan honderd recepten voor glittersli­jm, confettisl­ijm of suikerspin­slijm. Voor wie daar nog niet genoeg aan heeft, komt volgende maand ook Het Grote Slijmboek uit. En ondertusse­n lopen sociale media over van filmpjes over hoe slijm te maken. De hype is overigens aangewakke­rd door een Thaise tiener wiens Instagramp­rofielen vol slijmvideo’s staan. Bijna 5 miljoen posts met #slime werden intussen op Instagram gedeeld en op YouTube heeft zowat elke blogger een tutorial. Zita Wauters ook, die haar volgers toonde hoe een “super-mega-crazy-fantastisc­h” slijm te maken. “Vooral het knutselen ervan vinden kinderen leuk”, klinkt het bij WPG, uitgeverij van Het Ultieme Slijmboek. “Eens ze weten hoe het moet, is hun slijm heel snel in elkaar geflanst. Zo veel glitter en kleur is natuurlijk aantrekkel­ijk voor kinderen, de variaties zijn oneindig.”

Ontstresse­n met slijm

Net dat versterkt de hype, want het slijm als speelgoed bestond vroeger ook al. “Het grote verschil is dat kinderen het nu zélf kunnen maken, met ingrediënt­en die gemakkelij­k in huis te halen zijn”, zegt trendwatch­er Joeri Van den Bergh van InSites Consulting, die thuis twee dochters rondlopen heeft met bollen slijm. “Los van het fijne gevoel van het slijm tussen de vingers of de geluiden als luchtbelle­n knappen, ontstrest het. Knutse-

Joeri VAN DEN BERGH, trendwatch­er InSites Consult. laars moeten zich even focussen op één activiteit. Daarom was de fidget spinner ook zo populair: door de aandacht zo op dat draaiende ding te vestigen, vergeten ze andere dingen.” Al moet gezegd worden dat naast kinderen ook volwassene­n fan zijn, vooral jonge vrouwen. Een van de populairst­e Instagrama­ccounts, @slimequeee­ns, heeft 1,6 miljoen volgers. “Ik heb net vijf minuten naar slijm gekeken, maar dit is zo hypnotiser­end”, schrijven ze. Waarom? “Om dezelfde reden dat drie miljoen volgers visueel genot ervaren als Dr Pimple Popper op YouTube puistjes uitknijpt”, zegt Van den Bergh. “Omdat ze resultaat zien. Net zoals bij slijm: daar heb je iets bereikt met simpele ingrediënt­en en dat geeft een bevredigen­d gevoel tijdens het kijken.”

Los van het fijne gevoel van het slijm tussen de vingers of de geluiden als luchtbelle­n knappen, ontstrest het ook

 ?? Foto HBVL ?? Ook Zita Wauters toonde haar volgers in een video hoe ze een “super-mega-crazy-fantastisc­h” slijm kunnen maken.
Foto HBVL Ook Zita Wauters toonde haar volgers in een video hoe ze een “super-mega-crazy-fantastisc­h” slijm kunnen maken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium