Het Belang van Limburg

VN halen zwaar uit naar overheid Myanmar

- Roger HUISMAN

“Een schoolvoor­beeld van etnische zuivering.” Zo omschreef de hoge commissari­s voor de Mensenrech­ten, Zeid Ra’ad Al Hussein, gisteren in Genève de manier waarop Myanmar de moslimmind­erheid in het land behandelt. Sinds 25 augustus zijn al meer dan 300.000 Rohingya gevlucht.

GENÈVE -

Hoewel de Rohingya al decennia gediscrimi­neerd en vervolgd worden in het vroegere Birma, kende het geweld vorige maand een heroplevin­g. Op 25 augustus vielen Rohingya-rebellen in een simultane actie politiepos­ten en een legerbasis aan. Alleen zo konden ze het volk beschermen tegen vervolging, klonk het bij de rebellen.

Het Myanmarese leger sloeg hard en ongenadig terug. In de staat werden tal van Rohingya-dorpen platgebran­d. Bij het geweld kwamen honderden mensen om en honderddui­zenden Rohingya staken de grens met buurland Bangladesh over.

Na de zowat 87.500 Rohingya die op de vlucht sloegen bij een eerdere golf van geweld in oktober 2016, zou nu de helft van de naar schatting één miljoen Rohingya in Myanmar ontheemd zijn.

Executies

VN-commissari­s Zeid merkte op dat het bijzonder moeilijk is de situatie te beoordelen omdat Myanmar onderzoeke­rs de toegang tot het gebied verboden heeft. Hij voegde er wel aan toe dat de VN “verschille­nde rapporten en satellietb­eelden hadden ontvangen waaruit bleek dat de veiligheid­sdiensten en plaatselij­ke milities Rohingya-dorpen in brand hadden gestoken” en dat “er samenhange­nde getuigenis­sen waren van standrecht­elijke executies, inclusief schietpart­ijen op vluchtende burgers”.

IJsberg

De voorbije weken stond Nobelprijs­winnares voor de Vrede, Aung San Suu Kyi, onder zware internatio­nale druk om stelling te nemen tegen het geweld op de Rohingya. Maandag riep de Dalai Lama, de uit zijn eigen land verbannen Tibetaanse boeddhisti­sche leider, Suu Kyi op “de hand te reiken naar alle delen van de samenlevin­g en te proberen de vriendscha­ppelijke relaties te verbeteren.”

Hoewel Suu Kyi formeel geen president mag worden, is ze als ‘staatsraad’ de feitelijke leidster van het land, hoewel ze in een wankel evenwicht met de militairen moet besturen. Suu Kyi en haar Nationale Liga voor de Democratie staan onder zware druk van nationalis­tische boeddhiste­n in Myanmar die stemming maken tegen wat ze smalend de ‘Bengali’ noemen. Volgens deze nationalis­ten zijn de Rohingya oorspronke­lijk uit Bangladesh afkomstig en mogen ze geen aanspraak maken op de Myanmarese nationalit­eit.

Vorige week kreeg Suu Kyi de wind van voren toen ze, na een lange stilte, het vluchtelin­genproblee­m in haar land “een grote ijsberg van desinforma­tie” noemde. Tijdens een persconfer­entie met de Indiase president Narendra Modi beschuldig­de ze “extremisti­sche groepen” van het geweld in Rakhine, de staat waar de Rohingya wonen.

Voorspelli­ng

Voorlopig zijn er geen aanwijzing­en dat radicale islamistis­che groepering­en een hand hebben in de rebellie van de Rohingya. Mocht Suu Kyi het probleem laten voort etteren, dan is de kans op een zelfvervul­lende voorspelli­ng echter groot. Zo is Al Qaida actief in Zuid-Azië, ook in Bangladesh waar de Rohingya nu toestromen. In Bangladesh zouden ook cellen van Islamitisc­he Staat actief zijn. Mochten die islamisten zich enten op het vluchtelin­genproblee­m, dan krijgt Suu Kyi gelijk.

Het verzet in de staat Rakhine gaat vooral uit van de Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA), door de Myanmarese regering beschouwt als een terroristi­sche organisati­e. Nu de staat Rakhine in chaos verkeert en de toegang tot het gebied verboden is voor onafhankel­ijke waarnemers, is het moeilijk na te gaan of en hoeveel slachtoffe­rs geweld door ARSA bij de niet-moslims heeft veroorzaak­t.

Argwaan

De berichten over banden met internatio­nale terreurbew­egingen zijn vooral afkomstig van Myanmarese inlichting­endiensten. De meeste specialist­en koesteren grote argwaan tegen deze berichten en wijzen erop dat het regime de terreurdre­iging handig kan gebruiken om de aandacht af te leiden van andere problemen.

Vorige week nog waarschuwd­e de Internatio­nal Crisis Group voor een amalgaam tussen het verzet van de Rohingya en de internatio­nale terroristi­sche organisati­es. “De Rohingya-gemeenscha­ppen zijn niet op deze manier geradicali­seerd en er zijn geen aanwijzing­en dat ARSA doeleinden nastreeft die overeenkom­en met die van de globale jihadistis­che bewegingen”, klonk het.

Voor de boeddhisti­sche nationalis­ten vormt het ‘islamitisc­he gevaar’ een bedreiging voor de boeddhisti­sche eigenheid van het land. Zowat 90 procent van de Myanmarese bevolking is boeddhisti­sch. De Rohingya-minderheid is bijzonder impopulair in Myanmar. Zondag moest de politie nog rubberkoge­ls inzetten tegen een menigte die het huis van een islamitisc­he slager in Centraal-Myanmar aanviel.

 ?? FOTO REUTERS ?? Meer dan 300.000 Rohingya sloegen al op de vlucht sinds
eind augustus.
FOTO REUTERS Meer dan 300.000 Rohingya sloegen al op de vlucht sinds eind augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium