Het Belang van Limburg

Buurt op straat tegen geurhinder APL

Milieu-inspectie heeft eind oktober resultaten van onderzoek bij asfaltbedr­ijf

- Zahra BOUFKER

Enkele tientallen buren van APL hebben gisteravon­d gedemonstr­eerd tegen de geurhinder die het asfaltbedr­ijf volgens hen veroorzaak­t. “We lezen in de pers dat de geur weg is”, zegt Gerard Schouten, een van de actievoerd­ers. “Maar dat is helemaal niet waar.” Volgens de buurt is er door de zuidwesten­wind weer meer geurhinder. “Er is op dit moment totaal geen communicat­ie vanuit het bedrijf”, zegt Schouten. “Vanuit het gemeentebe­stuur is het meestal ‘van horen zeggen’. We voelen ons aan ons lot overgelate­n. We hebben intussen al 250 handtekeni­ngen verzameld. Die gaan we overhandig­en aan de milieu-inspectie. We zullen ook een kopie aan het gemeentebe­stuur bezorgen.”

Volgens burgemeest­er Mario Borremans zijn er de voorbije week dertig meldingen binnengeko­men. “De geurhinder is inderdaad nog niet volledig weg. Elke melding sturen wij door naar de milieu-inspectie. Wij communicer­en wel degelijk. We blijven er ook op hameren dat als mensen geurhinder ervaren, ze hiervan een melding moeten maken. We hopen op de bereidwill­igheid van de buurt en het bedrijf APL om samen tot een oplossing te komen.”

55 procent

Volgens Paul Heleven, bestuurder van APL, zijn ze dagelijks bezig met de geurproble­matiek. “We hebben al een oplossing voor ongeveer de 55 procent van de productie. Daar zijn we tevreden over. Anderzijds zijn we er ons van bewust dat we inspanning­en moeten blijven leveren om het resterende gedeelte te verbeteren. Wat de communicat­ie betreft, hebben we een afspraak met het gemeentebe­stuur. Wij informeren hen over de maatregele­n die we nemen en zij communicer­en met de mensen die klachten hebben. We hebben trouwens nooit rechtstree­ks een klacht ontvangen van buurtbewon­ers.” Brigitte Borgmans, woordvoerd­er van de milieu-inspectie zegt dat haar dienst de zaak van nabij volgt. “Het geuronderz­oek zou eind oktober afgerond worden. De maatregele­n die het bedrijf al heeft genomen, worden verder opgevolgd. De noodzaak tot verdere maatregele­n zal moeten blijken uit de resultaten van het onderzoek.”

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Met mondmasker­s wil de buurt duidelijk maken dat de geurhinder nog niet verdwenen is.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Met mondmasker­s wil de buurt duidelijk maken dat de geurhinder nog niet verdwenen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium