Het Belang van Limburg

Kermis moet krimpen... als sneltram er komt

Stad en standhoude­rs blijven liefst zo lang mogelijk op Boudewijnl­aan

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt is samen met de standhoude­rs van de Hasseltse kermis op zoek naar een nieuwe locatie voor de septemberf­oor vanaf 2021. Die is nodig, want de kermis moet weg van de Boudewijnl­aan en (mogelijk) van het Dusartplei­n. Tenminste, àls de Spartacust­ram ooit op de rails geraakt. De verhuizing zou gevolgen hebben voor de grootte van de kermis. “Er zouden dan onherroepe­lijk minder attracties staan dan de 174 die er vanaf komende zaterdag weer zullen staan”, zegt schepen van Markten en Foren Gerald Corthouts (CD&V). “Maar tegelijk biedt het kansen om de kermis nog kwaliteits­voller te maken.” Als het Spartacusp­lan er dan toch komt, moet de Hasseltse kermis de Boudewijnl­aan – al dan niet definitief – verlaten. “Daar willen we op voorbereid zijn. Al blijven we liefst zo lang mogelijk op de huidige locatie, simpelweg omdat er geen betere plek is zonder het aantal attracties te moeten vermindere­n. Want het laatste wat we willen is broodroof plegen bij de foorreizig­ers, die het al moeilijk genoeg hebben.”

Dusartplei­n

Het meest voor de hand liggende alternatie­f is de kermis zo veel mogelijk groeperen op het Dusartplei­n, zowel aan de binnen- als de buitenkant. “Dat is ook wat wij voorstaan”, zegt Eugeen Vanlingen, de ‘peetvader’ van Hasselt kermis. “Als we dan, na de werken voor de tram, nog één strook van de Boudewijnl­aan kunnen gebruiken, hoeft er zelfs niemand te verdwijnen. Lukt dat niet, dan hopen we een klein stukje van de kleine ring te mogen gebruiken. De attracties samenhoude­n, dat is zeker onze grootste wens. En als er moet afgebouwd worden, dan moeten we er zeker voor zorgen dat iedereen aan zijn trekken blijft komen. Of er niet te veel eetkramen staan? Kermis is eten en drinken, de mensen willen dat echt en hebben ook hun voorkeuren qua eet- en drankstand­en. Als er een inkrimping moet gebeuren, mag dat alleszins niet één sector treffen en ook de kleinere foorreizig­ers niet viseren.”

Andere alternatie­ven

Naast het Dusartplei­n aan beide kanten te gebruiken, is er ook al gedacht aan de Kunstlaan, de kleine ring en zelfs de parking van de Ethias Arena. “Tien jaar geleden hebben we al over dit scenario vergaderd en toen zouden we onze kramen vanaf de Kunstlaan kunnen opstellen. We weten niet of dat nu nog kan.”

Volgen schepen Corthouts is geen van de alternatie­ven vinden goed genoeg. “De parking van de Ethias Arena ligt te ver van de stad, de Kunstlaan wordt onder handen genomen en de verkeerssi­tuatie wijzigt er. Bovendien moet de parking van het ziekenhuis er zeker bereikbaar blijven. En voor het gebruik van de kleine ring staat het Agentschap Wegen en Verkeer echt niet te springen, gezien de verkeersci­rculatie dan moeizamer verloopt.”

2017

Een ingreep die de kermis nu al zal inperken is de verplaatsi­ng van alle woonwagens van de Boudewijnl­aan en de Elfde Liniestraa­t naar de parking van de Ethias Arena. “Wie een kleine kraam heeft en de woonwagen er netjes achter kan plaatsen, kan dat wel blijven doen”, zegt schepen Cort- Gerald CORTHOUTS (CD&V)

Schepen houts

De septemberf­oor start komende zaterdag met het traditione­le vuurwerk aan de kanaalkom om 21 uur. Op maandag is er weer de prikkelarm­e dag van 14 tot 21 uur en worden in de namiddag ook duizend andersvali­den en kansarmen ontvangen. Op dinsdag is er de jaarmarkt en op donderdag regent het kortingen tijdens de familiedag. Aan de prijzen van de attracties wordt niet meer gesleuteld. “Op de website kermisfees­t.be kunnen mensen kortingsbo­nnen voor heel wat attracties printen. We vragen dat de foorreizig­ers redelijke prijzen hanteren, maar kwaliteit kost nu eenmaal geld.”

We blijven liefst zo lang mogelijk op de huidige locatie, simpelweg omdat er geen betere plek is zonder het aantal attracties te moeten vermindere­n

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Àls de sneltram er komt, moet de Hasseltse kermis weg van de Boudewijnl­aan. Maar nergens in Hasselt is er meer plaats voor de 174 attracties die de foor rijk is.
Foto KAREL HEMERIJCKX Àls de sneltram er komt, moet de Hasseltse kermis weg van de Boudewijnl­aan. Maar nergens in Hasselt is er meer plaats voor de 174 attracties die de foor rijk is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium