Het Belang van Limburg

De laatste van nonkel Toni

Rafael Nadal (31) nam op US Open afscheid van de man die hem sinds zijn derde coachte

- Hans JACOBS

“Ik kan hem niet genoeg bedanken. Zonder hem zou ik hier niet staan. Hij is één van de belangrijk­ste personen in mijn leven.” De man die Rafael Nadal na zijn derde US Open-zege openlijk bewierookt­e, is Toni Nadal, zijn nonkel. In een sport waar coaches vaak met seizoensco­ntracten worden gerekrutee­rd en ze blij mogen zijn als dat verlengd wordt, is de tandem Rafael-Toni Nadal een uitzonderi­ng. Toen de kleine Rafa drie was, kreeg hij zijn eerste tennisles van nonkel Toni. Uitzonderl­ijk is het dat een coach een topper van kindsbeen af begeleidt. “Ik heb daar weinig verdienste aan”, zegt Toni Nadal. “Het is zo gegroeid vanuit de familie.” Dat heet valse bescheiden­heid. Want dat Rafael nog altijd als een jong veulen rondhuppel­t, ondanks zijn energievre­tende spel, mag op het conto van nonkel Toni worden geschreven. Ook al werd er in 2015 en 2016 openlijk getwijfeld

Rafael NADAL of de Spanjaard, met zijn vele blessures, wel nog zijn niveau zou halen. En zie, in 2017 is hij weer nummer één van de wereld, won hij én Roland Garros én de US Open. “Nonkel Toni heeft me altijd gesteund en gestimulee­rd. Vooral dankzij hem sta ik nu weer aan de top. Het was een emotioneel jaar, in alle opzichten. Er is veel op me afgekomen en de druk werd steeds hoger.”

Het is ook Toni die Rafael steeds heeft ingepeperd dat Zestien grandslamt­itels op zak, weer nummer één van de wereld: op z’n 31ste staat kersvers US Open-winnaar Rafael Nadal er nog altijd. Net als nonkel Toni (58) trouwens, maar de US Open was zijn laatste grandslamt­ornooi. Het einde van een succestand­em? “We wonen op amper 100 meter van elkaar, ik zal hem dus nog wel tegenkomen.” hij, ook al is hij de gravelkoni­ng van Roland Garros, moet blijven werken aan details. “Wat mij misschien onderschei­dt van andere coaches, is dat ik hem altijd zal zeggen dat het beter kan. Dan zeg ik hem bijvoorbee­ld: kijk naar hoe Federer speelt, jij moet ook meer naar het net komen, je moet van in het begin agressief spelen.” Rafael Nadal betaalt nonkel Toni geen loon. Het is te zeggen, niet rechtstree­ks. Het is het bedrijfje dat papa Sebastian Nadal oprichtte, lang voor zijn zoon een tennisster werd, dat hem elke maand geld uitkeert. Maar deze US Open was het laatste grandslamt­ornooi van Toni. Hij wil na dit seizoen minder reizen, kondigde hij al in het voorjaar aan. Niet dat hij uitgekeken is op zijn neef. Hij wil namelijk meer bij zijn familie zijn.

Carlos Moya

Toni Nadal zal zich meer bezighoude­n met de vorig jaar geopende Rafael Nadal Academy, in Manacor. Een beslissing die al een tijdje door zijn hoofd speelde, en nog meer toen eind vorig jaar exprofspel­er Carlos Moya aan de entourage van Rafael Nadal werd toegevoegd. “Een drama is het niet”, zegt Rafael Nadal. “Toni heeft een beslissing genomen en we moeten die respectere­n. De academie zal er wel bij varen. Het is ook niet dat hij aan de andere kant van de wereld gaat wonen. Hij woont op 100 meter van mij, ik zal constant in de academie trainen als ik niet onderweg ben. En bovendien blijft hij mijn nonkel.”

Zonder hem zou ik hier niet staan. Hij is één van de belangrijk­ste personen in mijn leven

 ??  ??
 ??  ?? Rafael Nadal pakte onder de hoede van oom Toni zijn zestiende grandslamt­itel.
Rafael Nadal pakte onder de hoede van oom Toni zijn zestiende grandslamt­itel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium