Het Belang van Limburg

Zwerm flamingo’s boven Smeermaas

Uitzonderl­ijke waarneming in Limburgs luchtruim

- Mireille MAES

Het was een uitzonderl­ijk zicht afgelopen weekend boven Smeermaas. Een groep van negen flamingo’s vloog van België richting Nederland. Lanakenaar Arnold Roberts kon een foto van de zwerm maken. Hoogstwaar­schijnlijk gaat het om ontsnapte exotische vogels. Maar dan nog blijft zo’n grote groep die in het wild vliegt zeldzaam voor Vlaanderen. Negen flamingo’s hebben het Limburgse luchtruim zaterdagav­ond een tikkeltje roze gekleurd. Arnold Roberts zat met enkel vrienden op een bankje aan de Maas toen hij de groep vogels zag aankomen. Ganzen, eenden, kraanvogel­s, de man herkent ze allemaal. Maar deze vogels zagen er anders uit. “Ik heb altijd een fototoeste­l bij en trok meteen een eerste beeld. Pas toen ik mijn telelens bovenhaald­e, zag ik dat het flamingo’s waren. Heel vreemd. Zoiets verwacht je hier niet”, aldus Arnold.

En dat is wel het minste wat je kan zeggen. Volgens Gerald Driessens, vogelexper­t bij Natuurpunt, is zo’n waarneming in België uitzonderl­ijk. “We gaan ervan uit dat het om ontsnapte flamingo’s gaat. De soort die in het wild in Zuid-Frankrijk leeft, vliegt niet tot hier. In Nederland (Zeeland) en meer nog in Duitsland, komen dit soort waarneming­en wel vaker voor. Meestal zijn het Chileense of Caraïbisch­e flamingo’s. Om welke soort het hier precies gaat, kan ik niet zeggen. Dan moet je de snavel al in detail gaan bekijken”, aldus Driessens. Gisteren werd ook in Laakdal nog een flamingo gespot. Arnold Roberts liet de Nederlands­e tegenhange­r van de site www.waarneming­en.be weten wat hij had gezien, omdat de vogels de grens overstaken. In Nederlands Limburg was het de eerste keer dat een groep flamingo’s werd gespot.

Wachten op de dood

De overleving­skansen van de uitheemse flamingo’s zijn afhankelij­k van de winter. “Een strenge winter betekent de doodsteek. Hun enige optie dan is naar een streek met een milder klimaat proberen te vliegen. Maar dat mag dan ook weer niet te ver zijn. Flamingo’s zijn niet het type vogel dat lange afstanden kan afleggen. Het verhaal van deze vogels is heel triest. Omdat ze hier niet thuishoren, kunnen ze zich niet voorplante­n en wachten ze dus eigenlijk op hun dood. Heel jammer.” Volgens Driessens zijn de flamingo’s niet de enige exoten die in het Europese luchtruim rondfladde­ren tot ze dood gaan. “Heilige ibissen, zwarte zwanen, ganzen... ik som er maar een paar op. Het is zo’n zonde, die vogels hadden in hun land van herkomst moeten kunnen vliegen. Maar zolang er veel geld mee te verdienen valt, zullen we met dit soort zaken worden geconfront­eerd”, besluit de vogelkenne­r.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ?? FOTO ARNOLD ROBERTS ?? De flamingo’s vlogen richting Nederlands­e grens.
FOTO ARNOLD ROBERTS De flamingo’s vlogen richting Nederlands­e grens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium