Het Belang van Limburg

Grote nood aan kinderopva­ng in dorpen

- Zahra BOUFKER

Er is een schrijnend tekort aan buitenscho­olse kinderopva­ng in Boekt, Bolderberg en Viversel. Tegelijk bleek op de afgelopen gemeentera­ad dat het OCMW van Heusden-Zolder een overschot heeft van 3,8 miljoen euro voor het jaar 2016. Gemeentera­adslid en Vlaams volksverte­genwoordig­er Sonja Claes (CD&V) vraagt zich af waarom dit geld niet gebruikt word voor kwalitatie­ve kinderopva­ng. “De buitenscho­olse kinderopva­ng in Heusden-Zolder is goed geregeld, behalve in Boekt, Bolderberg en Viversel”, aldus Sonja Claes. “In Viversel is er op dit moment helemaal geen opvangmoge­lijkheid. De opvang in Boekt is erkend door Kind en Gezin met een attest van toezicht voor de opvang van 84 kinderen. Maar in de praktijk zijn er slechts 28 plaatsen. De rest is voor een polyvalent­e ruimte met een slechte akoestiek waar het personeel oorsuizing­en krijgt. Bovendien is er geen afdak, geen vestiaire, nauwelijks berging en het sanitair is verouderd. In de opvang van Bolderberg is plaats voor 80 kinderen, volgens het attest van Kind en Gezin. Maar het gebouw is te klein en er is in feite maar plek voor 50 kinderen”, zegt Claes.

Peter Flipkens, directeur van basisschoo­l Sint-Jan Berchmans in Viversel, wordt dagelijks met de problemati­ek geconfront­eerd. “Het is schrijnend. Een aantal jaar geleden ging de kinderopva­ng van Viversel dicht omwille van besparinge­n. Bovendien mag je hier in de gemeente niet naar de opvang als je niet in Heusden-Zolder woont. Maar onze school grenst aan Lummen en er komen veel kinderen van daar naar hier. Dan is het logisch dat ons leerlingen­aantal onder druk staat. Sindsdien gaan onze kinderen uit Heusden-Zolder met de bus naar de opvang in Boekt. Veel andere kinderen hebben afgehaakt en hebben een andere school gezocht. Ik ga zelf nog elke ochtend en avond sommige kinderen ophalen en afzetten in de opvang in Genenbos (Lummen). Er zijn ook ouders die kinderen van buiten de gemeente opvangen. We moeten improviser­en, anders gaat onze school failliet.”

“Waarom mijn zoon niet?”

Kristien Vanbrabant is een alleenstaa­nde mama. Haar zoon Axl (7) gaat naar school in Viversel. “Ik begrijp niet waarom mijn zoon Axl, die buiten de gemeente woont, hier in Heusden-Zolder niet naar de opvang mag. Vanaf dit jaar is er kinderopva­ng georganise­erd door het OCMW in de school, maar mijn zoon mag daar niet naartoe. Ik heb uiteindeli­jk ouders gevonden die mijn zoon willen opvangen. Maar ik moet wel elke dag bellen of het zal lukken. Axl lijdt onder deze situatie, omdat hij nooit op voorhand weet met wie hij na school mee moet.” OCMW-voorzitter Elke Gijbels (N-VA) bevestigt het opvangprob­leem.

Peter FLIPKENS Directeur basisschoo­l “In Bolderberg is meer capaciteit nodig en in Boekt is de kinderopva­ng zeker niet kwaliteits­vol. De begeleidst­ers klagen over geluidsove­rlast. Daarom gaat de arbeidsins­pectie deze maand nogmaals testen uitvoeren in de kinderopva­ng. En de infrastruc­tuur is er ook verouderd.”

Onderzoek

Ze stelt dat er wel degelijk wordt nagedacht over een nieuwe kinderopva­ng, al is nog niet duidelijk of die in Boekt, Bolderberg of Viversel zal komen. “Ik heb dit punt zelf op de agenda van de OCMW-raad geplaatst. De bedoeling is om sowieso gelden te reserveren voor een nieuwe kinderopva­ng. We gaan ook een onderzoek laten uitvoeren om te kijken welk gebied daar het meest geschikt voor is.”

 ?? FOTO ZB ?? Volgens directeur Peter Flipkens heeft zijn school al heel wat leerlingen verloren door het tekort aan opvang.
FOTO ZB Volgens directeur Peter Flipkens heeft zijn school al heel wat leerlingen verloren door het tekort aan opvang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium