Het Belang van Limburg

Reuze doodshoofd­vlinder op oude Starfighte­r

-

De Truiense kunstenaar Tom Herck (33) realiseerd­e op de militaire vliegbasis van Kleine-Brogel een confronter­end werk. Een F-104 Starfighte­r beschilder­de hij met een doodshoofd­vlinder. “In dit werk komen heel wat fascinatie­s van mij samen”, zegt de jonge kunstenaar die enkele jaren geleden nog van zich liet spreken met een reusachtig kaartenhui­s van tien meter hoog. “Als kind was ik al geïnteress­eerd in de natuur. En propaganda en militarism­e spelen ook een rol in mijn recentere werk. Een legervlieg­tuig beschilder­en was dan ook iets waar ik al langer mee in mijn hoofd zat.”

De vader van een jeugdvrien­d van Tom Herck is generaal op de vliegbasis. “Hij heeft me in contact gebracht met Jos Palmers, een gepassione­erd verzamelaa­r van militaire voorwerpen. In die mate zelfs dat hij al enkele jaren zijn private collectie mag tentoonste­llen op de basis.”

‘Widowmaker’

En tot die verzamelin­g behoren onder andere twee kasten van F-104 Starfighte­rs. Op één toestel mocht de kunstenaar zijn creativite­it loslaten. Hij koos voor de beeltenis van een doodshoofd­vlinder. “Die heeft zijn naam te danken aan de vlekken op het borststuk die een schedel lijken te vormen. Deze nachtvlind­er wordt aangetrokk­en door warmte en schroeit zich dus vaak, een duidelijke associatie met de dood. Hetzelfde geldt voor de Lockheed F-104 Starfighte­r. Door een reeks ongevallen kreeg het toestel de bijnaam ‘The Widowmaker’ (weduwemake­r, nvdr). Eén van de Belgische piloten die met dit toestel het leven liet, was familie van Jos Palmers. Ook dat verhaal leeft in het kunstwerk en geeft het zelfs zijn titel: ‘The Collector’.”

“Het eindresult­aat overtreft mijn verwachtin­gen”, reageert de 62jarige Jos Palmers. “We waren sowieso van plan om dit vliegtuig een likje verf te geven, en dus wou ik Tom een kans geven. Die grote ‘mot’ verwijst heel treffend naar de kwalijke reputatie dat het tuig had. Ook de indirecte verwijzing naar wat mijn schoonbroe­r overkwam, ontroert me wel. Hij was hier piloot op de basis tot hij in 1981 omkwam bij een crash tijdens een militaire missie. Een ander tuig kwam in botsing met hem.”

 ?? Foto HBVL ??
Foto HBVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium