Het Belang van Limburg

Critici spreken van “verminking beschermde monumenten”

- Geert HOUBEN

Kunstenare­s Elise Eeraerts (31) heeft ambitieuze plannen om twee Gallo-Romeinse grafheuvel­s in Heers beter bekend te maken bij het grote publiek. De Antwerpse is laureate van de Meesterpro­ef van de Vlaamse bouwmeeste­r. Opmerkelij­k is dat ze in de grafheuvel van Gutshoven een achthoekig figuur wil laten uitgraven. Voor het zover is, onderzoekt eigenaar provincie Limburg eerst de haalbaarhe­id van de plannen. Intussen is ook niet iedereen even opgezet met de plannen. Limburg telt vandaag nog vijftien zichtbare grafheuvel­s. In deze tumuli werden asurnen en giften van grootgrond­bezitters uit de eerste en tweede eeuw na Christus begraven. Door de eeuwen heen zijn ze leeggeroof­d of onderzocht. In 1985 gebeurde dat laatste nog met de tumulus van Gutshoven, waarin de verbrande beenderen van een vrouw, een glazen urne en een uitgebreid tafelservi­es werden gevonden. De vondsten uit deze intussen gereconstr­ueerde tumulus zijn te bewonderen in het GalloRomei­ns Museum in Tongeren. “Als provincie willen we het verhaal van de tumuli zo veel mogelijk vertellen. Dat kan onder meer door een betere bereikbaar­heid via het fietsroute­netwerk en met het maken van zo veel mogelijk cross-overs met het Gallo-Romeins Museum (GRM). In een oproep van de Vlaamse bouwmeeste­r vonden we een goede mogelijkhe­id om iets met de tumuli te doen”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld).

Achthoek

Als winnares kwam Elize Eeraerts uit de bus. “Mijn plan is om in de heuvel van Gutshoven een achthoek uit te graven, een figuur die veel voorkomt in sacrale architectu­ur. De bezoeker loopt door de sleuven. Binnenkome­n doe je dan op het laagste punt van de tumulus. Naarmate je het centrum nadert, wordt de sleuf hoger, tot 3,5 meter. Dat traject symbolisee­rt de stadia van de rouw. Je gaat van licht naar donker, en opnieuw naar licht. De contouren zijn nagenoeg onzichtbaa­r vanop straat en hebben dus geen impact op het landschap.”

Bij de inhuldigin­g wil Eeraerts in de sleuven leem verbranden. De stenen die dit oplevert, gebruikt ze in een herdenking­smuur die langs de tweede en onaangeroe­rde tumulus in Vechmaal moet komen. “Hier kan iedereen iets op schrijven of aanbrengen. Zo verbinden we beide plekken, die op een kwartier stappen van elkaar liggen. ‘Verdwijnen’ in Gutshoven en ‘herinneren’ in Vechmaal dus.”

Dit project wekt vrij grote ergernis op. Het zou me verbazen als ze hier toestemmin­g voor krijgen

Streven naar behoud

Hoeveel het project zal kosten en of het er ooit komt, is nog onduidelij­k. De plannen moeten eerst verschille­nde procedures doorlopen Robert NOUWEN

Tumuli-kenner in verband met de haalbaarhe­id en de gevolgen. “Dit project wekt vrij grote ergernis op”, reageert gewezen GRM-conservato­r en tumuli-kenner Robert Nouwen. “Het zijn beschermde monumenten en die willen ze verminken. Dat is niet de manier om ze te beschermen. Het zou me verbazen als ze hier toestemmin­g voor krijgen. Bovendien is er eind jaren ’80 nog een project opgestart om zo veel mogelijk te streven naar het behoud van de oorspronke­lijke tumuli. Er was veel enthousias­me, maar het onderhoud van de banken en hagen errond is snel stilgevall­en. Dit is weer het zoveelste project rond tumuli dat om de tien tot vijftien jaar opduikt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium