Het Belang van Limburg

Limburger is wereldkamp­ioen hengelen

-

Luc Thijs mag zich de nieuwe wereldkamp­ioen klassiek hengelen noemen. De 44-jarige Overpelten­aar behaalde in Ronquières goud in het individuel­e klassement en pakte als klap op de vuurpijl ook nog eens goud met België in het landenklas­sement. “Een droom die werkelijkh­eid wordt.” Exact tien jaar geleden had ons land voor het laatst een wereldkamp­ioen vissen. Toen was Guido Nulens de gelukkige, nu valt Luc Thijs dus die eer te beurt. Na twee dagen vissen op het kanaal Brussel-Charleroi boven het hellend vlak van Ronquières was de Limburger de beste van 190 deelnemers. “In twee dagen kon ik in totaal 17 kilogram vis vangen. De nummers twee en drie bleven steken op 12 en 11,5 kilo.” Thijs, technisch tekenaar in de bedrijfsbo­uw, begon op zijn zesde met de hengelspor­t. Hij was er tijdens zijn puberjaren even tussenuit, maar pikte de draad weer op. Intussen heeft hij drie WK’s en drie EK’s achter de rug. Niet zonder succes. “Dit jaar won ik nog zilver op het EK in Italië, zowel individuee­l als in het landenklas­sement. Maar goud op het WK? Daar had ik nooit van durven dromen.”

Thuisvoord­eel

Het geheim van de gouden medaille schuilde volgens Thijs in de goede voorbereid­ing van het Belgische team. “We zijn met de nationale ploeg een aantal keer op prospectie geweest. We hebben er geoefend en hebben ons oor te luister gelegd bij de lokale vissers. Zo leerden we het water beter kennen. Het thuisvoord­eel heeft dus de doorslag gegeven.”

Ook de tactiek speelde een rol. “Al de hele week werd er intensief getraind op het kanaal. Daardoor werd de vis wantrouwig. Het kwam er dus op aan om heel secuur te werk te gaan.”

Thijs richt zijn hengel nu nog op het Belgisch kampioensc­hap dat dit weekend in Gent betwist wordt. Daarna staat ook nog het BK Interclub in Luik op het programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium