Het Belang van Limburg

Koen Crucke verzamelt verhalen van kappers in nieuw boek

- Jan CLAEYS

Niet alleen Alberto Vermicelli is Voor Koen Crucke (65) een contract kreeg in de Gentse opera was hij dat ook. In de Muide, een Gentse volksbuurt. “Een kapper is een biechtvade­r en een psycholoog tegelijk”, zegt hij terwijl hij voor de promotie van zijn nieuwe boek na 48 jaar nog eens achter een kapperssto­el staat.

GENT -

Van zijn 14de tot zijn 17de heeft Koen Crucke vlak bij de Gentse haven heel diverse mensen gekapt. “Hoerkes, matrozen, chique Gentse madammen en zelfs Gilbert Bécaud. Ik deed het ontzettend graag. De hele dag kon ik babbelen”, vertelt Koen ook nu nog honderduit. “De mensen vertellen echt alles aan de kapper. Hoeveel of hoe weinig ze het nog doen met hun man of met een andere

coiffeur.

man, hun hele leven. En als ik niet aan het babbelen was, was ik aan het zingen.”

Het idee voor het boek overviel Koen enkele maanden geleden toen hij en zijn man Jan op restaurant waren met goede vrienden. Vrienden die toevallig ook een kapsalon hebben. “De verhalen uit het salon kwamen vanzelf, zowel van hen als van mij. Het idee om samen een boek te maken was meteen zich. Koen CRUCKE

Acteur

geboren”,

Seksboekje­s

herinnert

hij Crucke en zijn vriend schreven hun persoonlij­ke verhalen neer en gingen praten met andere kappers. “We deden destijds veel meer dan de mensen hun haar knippen. Weet je dat het kapsalon vroeger de plek was waar de mannen om capotes anglaise (condooms, nvdr.)en seksboeksk­es gingen? Onder de toonbank uiteraard, bij de apotheker en in de krantenwin­kel durfden ze dat niet te kopen”, lacht Koen.

Crucke stond voor het laatst in een kapsalon op zijn zeventiend­e. Sindsdien kroop hij in de huid van de meest beroemde kapper van Vlaanderen, Alberto Vermicelli in ‘Samson & Gert’, maar daar bleef het bij. Tot gisteren, toen hij na 48 jaar nog eens achter de kapperssto­el kroop. “Maar ik ben het niet verleerd. De handeling zit nog steeds in mijn vingers. Trouwens: ik doe nog steeds het haar van mijn man.” Gisteren uitzonderl­ijk in kapsalon Kaprijke in Gent, en niet in hun appartemen­t in De Haan.

XVerhalen uit het kapsalon, Manteau, 19,99 euro.

 ?? Foto FVV ?? Koen ging voor het eerst in 48 jaar nog eens achter zijn kapperssto­el staan om het haar van zijn man Jan te knippen.
Foto FVV Koen ging voor het eerst in 48 jaar nog eens achter zijn kapperssto­el staan om het haar van zijn man Jan te knippen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium