Het Belang van Limburg

ONDERZOEK NAAR VERDACHTE BRAND IN RITZ

GEEN ASBESTGEVA­AR MEER VOOR BUURTBEWON­ERS

- Thomas JANSEN/Dirk JACOBS/ Toon ROYACKERS/Roel DAMIAANS

HASSELT - De buren van de voormalige discotheek ‘The Ritz’ mogen hun ramen en deuren weer openen en ze mogen opnieuw in hun tuin. Dat kregen ze gisterenav­ond te horen tijdens een informatie­vergaderin­g van het stadsbestu­ur. Bij de hevige brand in het gebouw maandagavo­nd waren asbestdeel­tjes vrijgekome­n, waarop een veiligheid­szone werd ingesteld. Het parket is intussen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand, die wordt als verdacht beschouwd.

Van de iconische Hasseltse discotheek The Ritz bleven gisteren alleen nog zwartgebla­kerde muren en een hoop assen over. Het parket Limburg is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand die als verdacht wordt beschouwd. Bij de hevige brand van maandagavo­nd zijn ook asbestdeel­tjes vrijgekome­n. De hulpdienst­en zetten meteen een veiligheid­szone af en buurtbewon­ers moesten ramen en deuren gesloten houden. Gisteren meldden verschille­nde media dat er drie brandhaard­en gevonden waren in The Ritz Building, maar dat detail werd gisterenav­ond door het parket Limburg ontkend. “Onze deskundige is ter plaatse geweest en heeft slechts één brandhaard ontdekt, op het gelijkvloe­rs van het gebouw”, zegt parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen. “Een brand in een leegstaand gebouw is altijd verdacht. Onderzoek moet uitwijzen of het effectief om kwaad opzet gaat en hoe de brand eventueel werd aangestoke­n. En als zou blijken dat het overduidel­ijk om brandstich­ting gaat, wil dat nog niet zeggen dat we ook zomaar sporen naar de dader of daders kunnen vinden.”

Weggespoel­d door regen

De hevig uitslaande brand heeft de voormalige discotheek The Ritz in de as gelegd. De brand in het gebouw aan de kanaalkom werd maandagavo­nd rond 21 uur opgemerkt. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al door het dak.

Bij de hevige brand is ook asbest vrijgekome­n, dat werd gisteren bevestigd door de Hasseltse burgemeest­er Nadja Vananroye. “De hulpdienst­en stelden daarom een veiligheid­szone in tussen de Kempische Steenweg, de Dijkstraat en de Havenstraa­t. Specialist­en hebben stalen genomen en daaruit blijkt dat er wel degelijk asbest is vrijgekome­n tijdens de brand.” Buurtbewon­ers moesten ramen en deuren gesloten houden en wegblijven uit hun tuinen. Ze mochten wel hun huis verlaten. “Door de regen zijn de straten schoongesp­oeld”, aldus Vananroye. “De luchtvocht­igheid heeft immers een positief effect op de luchtkwali­teit.”

Asbestinve­ntaris

Hoe groot is het risico op asbest? Onze redactie kon gisteren de asbestinve­ntaris inkijken die de eigenaar liet opmaken met oog op de geplande sloopwerke­n. Het rapport vermeldt drie asbestbron­nen in The Ritz Building: een dichting van een verwarming­sketel, een rookgasafv­oerbuis en een golfplaten­dak van asbestceme­nt met een oppervlakt­e van ongeveer 450 vierkante meter. Gisteren gingen gespeciali­seerde asbestruim­ers al aan de slag om de daken van de afgebrande gebouwen te reinigen, zodat er geen of zo min mogelijk asbest meer verspreid kon geraken. Door de brand was dat risico groter geworden, al volgden later op de avond geruststel­lende berichten (zie kaderstuk rechts).

Een brand in een leegstaand gebouw is altijd verdacht. Onderzoek moet uitwijzen of het effectief om kwaad opzet gaat en hoe de brand eventueel werd aangestoke­n

Jeroen SWIJSEN Parketwoor­dvoerder

Bouwplanne­n

De Hasseltse immogroepe­n Steps Real Estate en KumpenRed zijn eigenaar van het gebouw. “De afbraakver­gunning voor het pand is enkele maanden geleden afgeleverd door de stad en de afbraak stond voor eind oktober ingepland”, zegt Christophe­r Kumpen. Maar die afbraak is dus al voor de korte termijn. “Na de reiniging en opruiming van vandaag (gisteren, nvdr.) kan er nu afgebroken worden”, zegt Vananroye. Na de afbraak zou er een tijdelijke parking worden ingericht, bevestigt ook de stad. Concrete bouwplanne­n zijn er evenwel nog niet voor de site. Dat woonontwik­keling toegelaten is, ligt al vast sinds 2005, toen een bijzonder plan van aanleg werd goedgekeur­d voor de zone. Vandaag maakt het gebied deel uit van het bredere ruimtelijk uitvoering­splan Kanaalkom en daarin worden de verschille­nde projecten gefaseerd ingepland. De eerste drie jaar zijn op de locatie geen bouwwerken voorzien.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium