Het Belang van Limburg

Wapenstils­tand in 7 op de 10 burenruzie­s dankzij bemiddelin­g

Meeste conflicten over geluidsove­rlast en beplanting

- Thomas JANSEN

In 25 van de 44 Limburgse gemeenten helpen bemiddelaa­rs bij het oplossen van burenruzie­s. In 2016 werden bij de verschille­nde diensten voor burenbemid­deling in Limburg 390 dossiers geopend. In zeven op de tien gevallen kon de bemiddelaa­r ervoor zorgen dat de buren tot een oplossing kwamen. De Limburgse politiezon­es en gemeentebe­sturen zetten de laatste jaren sterk in op burenbemid­deling. Ze leiden vrijwillig­ers op om te bemiddelen in burenruzie­s. En die aanpak loont.

“70 procent van de conflicten raakt opgelost na bemiddelin­g”, zegt Sarah Daems, coördinato­r buurtbemid­deling in de politiezon­e Sint-Truiden-Nieuwerker­ken-Gingelom. “Voorwaarde is dat beide partijen voorstande­r zijn van bemiddelin­g.” Belangrijk­ste oorzaak van burenruzie­s is al jaren geluidsove­rlast. Tweede doorn in het oog is de beplanting van de buren.

HASSELT - Vorig jaar zijn er 390 dossiers geopend bij de verschille­nde diensten voor burenbemid­deling in Limburg. Meer dan één per dag dus. Ondertusse­n biedt de politie of het gemeentebe­stuur in meer dan de helft van de Limburgse gemeenten die hulp aan. “Een bemiddelaa­r zal het conflict niet oplossen, maar er wel proberen voor te zorgen dat de buren zelf tot een oplossing komen”, zegt Esther Van Eynde van politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad. In gemiddeld zeven op de tien dossiers komt die wapenstils­tand er ook. Beter een goede buur dan een verre vriend, zegt het spreekwoor­d. Maar dat het zo niet altijd is, bewijst het drama dat zich afgelopen weekend in Linkebeek afspeelde. Daar schoot een 74-jarige man zijn 60-jarige buur neer, omdat hij zich ergerde aan diens bouwwerken. Om dergelijke escalaties te vermijden, zetten verschille­nde Limburgse politiezon­es en gemeentebe­sturen de laatste jaren sterk in op burenbemid­deling. Daarbij wordt een beroep gedaan op vrijwillig­ers, die eerst een opleiding krijgen (zie kader).

Uitpraten

Aangezien we steeds minder contact hebben met onze buren, zou je kunnen verwachten dat het aantal conflicten daalt. Maar die redenering klopt niet. In Limburg bleef het aantal dossiers in 2016 (390) in vergelijki­ng met het jaar daarvoor constant, over heel Vlaanderen werden er vorig jaar 1.066 dossiers geopend, een vijfde meer dan het jaar voordien. “Het is net omdat we onze buren minder goed kennen, dat er conflicten en ergernisse­n ontstaan”, zegt Sien Vanlangend­onck, deskundige criminalit­eitspreven­tie voor de provincie Limburg. “In plaats van problemen rustig uit te praten, gaan mensen sneller over tot actie.” Net daarom proberen burenbemid­delaars in eerste instantie een kader te scheppen waarin gepraat kan worden. “Belangrijk is dat beide partners, zowel de klagende buur als de andere, voorstande­r zijn van bemiddelin­g”, zegt Vanlangend­onck. “Het moet echt van twee kanten komen, anders houdt het op. Voor het overige zal een bemiddelaa­r ook altijd onpartijdi­g optreden, de vertrouwel­ijkheid respectere­n en transparan­tie nastreven.”

En die aanpak loont, zo blijkt. Volgens Sarah Daems, coördinato­r buurtbemid­deling in de politiezon­e Sint-Truiden-Nieuwerker­ken-Gingelom, geraakt 70 procent van de conflicten opgelost na bemiddelin­g. “En als we de mensen rond de tafel krijgen, is dat zelfs 95 procent.”

Maar waarover gaan die ruzies dan? De traditione­le dingen, zo blijkt. Geluidsove­rlast staat al enkele jaren op kop. Ook aan de be-

Zeventig procent van de conflicten wordt opgelost. Als we de mensen rond de tafel krijgen, is dat zelfs 95 procent

Sarah DAEMS Coördinato­r buurtbemid­deling

planting van onze buren ergeren we ons. “Als een buur zich stoort aan één ding, ontstaat er vaak een combinatie van ergernisse­n”, zegt Anouk Moors, voorzitter van de Bemiddelin­g vzw. “Als er bijvoorbee­ld regelmatig sprake is van nachtlawaa­i, zijn die overhangen­de takken of die vervelend gepar- keerde auto van de buurman plots ook een doorn in het oog.”

Wijkagent

Nu al kunnen de inwoners van 25 van de 44 Limburgse gemeenten (57 procent) een beroep doen op burenbemid­deling. Daarmee scoort Limburg erg goed, aangezien in de rest van Vlaanderen slechts 13 procent van de gemeenten een dergelijke dienst aanbieden. Gedeputeer­de van veiligheid Ludwig Vandenhove (sp.a) wil er in de toekomst nog meer op inzetten. “De vrijwillig­ers nemen niet alleen deels het werk van de wijkagent over, maar zorgen er ook voor dat problemen niet escaleren. We hopen in de toekomst dan ook nog meer gemeenten hiervoor warm te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium