Het Belang van Limburg

Geen sheriff

-

Als het van ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) afhangt, krijgen burgemeest­ers meer macht om op lokaal niveau de georganise­erde misdaad te bestrijden. De ene noemt het gewapend bestuur, de andere alert bestuur. Feit is dat burgemeest­ers in de toekomst makkelijke­r vergunning­en zullen kunnen weigeren en wedkantore­n, nachtwinke­ls, massagesal­ons, cafés of andere zaken die verdacht worden van banden met de georganise­erde misdaad zullen kunnen sluiten.

In principe is dat het werk van justitie, maar die heeft vaak een lang onderzoek nodig om bewijzen te verzamelen. In de tussentijd kan de criminalit­eit zich zonder al te veel hinderpale­n flink nestelen. Net daar hebben lokale besturen een belangrijk­e rol te spelen. Burgemeest­er en ambtenaren kunnen criminelen stokken in de wielen steken en hen frustreren. Kleine speldenpri­kjes, tot justitie de genadeslag toebrengt. Maar vergis u niet: de burgemeest­er wordt met deze plannen geen sheriff die in zijn gemeente zomaar kan beslissen wat kan en niet kan. Beslissen om vergunning­en te weigeren of zaken te sluiten moeten gebaseerd zijn op gegevens uit het politionel­e of gerechteli­jke onderzoek, dat via een onafhankel­ijk tussennive­au aan de gemeenten wordt verstrekt. De scheiding der machten, weet u wel, een van de belangrijk­ste principes van onze rechtsstaa­t.

Net daar wringt het schoentje. Voor Bart De Wever en zijn N-VA is dit maar een eerste stap richting hun eigen V-plan, dat exact een jaar geleden in Plopsaland werd voorgestel­d. Vorige zomer, in de verhitte nasleep van de aanslagen in ons land, pleitte De Wever in een interview met deze krant al voor een noodtoesta­nd, een Patriot Act én een fors gewapend bestuur. Met de mogelijkhe­id voor burgemeest­ers om zelf, zonder tussenkoms­t van een onderzoeks­rechter, verdachte personen op te laten sluiten, nog voor er een crimineel feit is gepleegd. Een wens die De Wever afgelopen zomer nog eens herhaalde op tv, aan tafel bij Lieven Van Gils. Hoewel er geen meerderhei­d voor is in de regering en De Wever door zo goed als iedereen - buiten N-VA en Vlaams Belang - werd teruggeflo­ten, blijft het idee sluimeren. Dat we nu één logische stap nemen om de georganise­erde misdaad te bestrijden, mag ons niet op een hellend vlak doen belanden. Onze veiligheid verdedigen kan perfect, zonder te raken aan de fundamente­n van onze rechtsstaa­t. Ook gewelddadi­ge moslimradi­calen moeten we als criminelen blijven behandelen. Een onderzoek à charge en à décharge, geen arrestatie­s op basis van willekeur. Dat is de rechtsstaa­t. En die geldt voor iedereen. Wie daaraan wil beginnen morrelen, kan zich niet het aura van de democraat aanmeten.

Wie aan de rechtsstaa­t wil beginnen morrelen, kan zich niet het aura van de democraat aanmeten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium