Het Belang van Limburg

“Niet in strijd met katholieke leer”

Belgische tak Broeders van Liefde houdt voet bij stuk: euthanasie kan

- Liliana CASAGRANDE

GENT/SINT-TRUIDEN - De Belgische tak van de Broeders van Liefde blijft bij zijn standpunt over euthanasie bij psychiatri­sche patiënten die niet terminaal zijn: dit kan, maar alleen bij zeer grote uitzonderi­ng. Ze volgen dus hun generale overste en wereldwijd­e baas René Stockman niet. Vraag is hoe het Vaticaan zal reageren. “Onze visietekst is niet in strijd met de katholieke leer”, vindt Raf De Rycke, gedelegeer­d bestuurder van de vzw van de Broeders van Liefde die de psychiatri­sche ziekenhuiz­en runt. Die visietekst is eigenlijk een wereldprim­eur. De raad van bestuur van de Broeders van Liefde heeft zich maandag nog eens opnieuw over de visietekst gebogen die al eerder dit jaar stof deed opwaaien. Ze gaan ervan uit dat een leven beschermd moet worden, maar ook dat je de autonomie van de patiënt moet respectere­n. En als die patiënt uitdrukkel­ijk om euthanasie blijft vragen, dan moet die uiteindeli­jk dus ook euthanasie kunnen krijgen. “We krijgen zo’n 12 aanvragen per jaar”, zegt Raf De Rycke, gedelegeer­d bestuurder van de Broeders van Liefde en voorzitter van Asster in Sint-Truiden. “Daarvan worden er twee buiten onze muren uitgevoerd.” De broeders hebben meer dan de helft van de bedden in de Vlaamse psychiatri­e in handen.

René Stockman, de generale overste in Rome, is zeer ongelukkig met de beslissing van België. Hij gaat dit in elk geval opnieuw voorleggen aan het Vaticaan alvorens hij verdere stappen onderneemt. Stockman is daar al eerder zijn beklag gaan doen. De broeders die in het bestuur zitten, moeten ook nog eens op papier verklaren dat ze katholiek zijn. Müller, het hoofd van de Congregati­e van de Geloofslee­r die vond dat euthanasie niet kan, is intussen trouwens

ontslagen uit die functie.

Vaticaan

“Wij hebben in elk geval geen enkele rechtstree­kse vraag gekregen van het Vaticaan”, zegt Raf De Rycke. “Wij doen ook niets dat in strijd is met de katholieke leer. Wij zien het net als een vorm van barmhartig­heid om mensen te helpen wanneer verdere behandelin­g niet meer mogelijk is.” De broeders hebben nog maar 3 van de 13 zetels in de raad van bestuur van de vzw die de psychiatri­sche instelling­en runt. Maandagavo­nd was er geen stemming nodig. Ze zijn het namelijk helemaal met elkaar eens.

Rik Torfs, professor kerkelijk recht, was aangezocht als bemiddelaa­r tussen Stockman en de Belgische broeders, maar aangezien beide partijen bij hun standpunt bleven, valt er momenteel niets te bemiddelen. “Toch hoop ik nog op een dialoog”, zegt Torfs. Aan de vzw die de ziekenhuiz­en bestuurt, heeft het Vaticaan in elk geval niets te zeggen. Maar aan de broeders die in de raad van bestuur van die vzw zitten, dan weer wel. “De vzw is autonoom”, zegt Torfs. “Maar binnen de orde kunnen er wel sancties genomen worden. De maximale straf is dat de broeders niet meer tot de orde mogen behoren.” Torfs verwacht eerder problemen met het filosofisc­he aspect van de tekst, niet zozeer met de euthanasie op zich. “Het feit dat ze erkennen dat ondraaglij­k psychisch lijden ook ongeneesli­jk kan zijn, is zeer belangrijk”, zegt professor Wim Distelmans (VUB), voorzitter van de euthanasie­commissie. “Ik hoop alleen dat de broeders nu niet geexcommun­iceerd worden en dat Rome barmhartig­heid toont. Ze zijn in elk geval zeer moedig.”

 ?? FOTO LVD ?? De Belgische tak van de Broeders van Liefde zegt dat euthanasie in uitzonderl­ijke omstandigh­eden kan.
FOTO LVD De Belgische tak van de Broeders van Liefde zegt dat euthanasie in uitzonderl­ijke omstandigh­eden kan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium