Het Belang van Limburg

“Je hoeft je niet te haasten, hij is toch al dood”

Nathan (18) vermoordt burgemeest­er als wraak omdat zijn vader bij de gemeente ‘ontslagen’ was

- Cedric LAGAST

MOESKROEN - Nathan D. (18) stak de Moeskroens­e burgemeest­er Alfred Gadenne (71) met een breekmes op het kerkhof neer, om de dood van zijn vader te wreken. Hij vond dat het de schuld van de burgervade­r was, dat zijn vader uit het leven was gestapt. Maar dat had hij zijn moeder niet verteld. De vrouw arriveerde gisterocht­end op het stadhuis, en ontdekte daar pas wat haar zoon had aangericht. belde de jonge Nathan D. maandag rond 19.50 uur zelf met zijn gsm naar de hulpdienst­en, met de boodschap dat er iemand was neergestok­en op het kerkhof van Luingne, een deelgemeen­te van Moeskroen. “Het is de burgemeest­er.” Toen er een kwartier later twee patrouille­s arriveerde­n, was Nathan D. er nog steeds. “Je hoeft je niet te haasten. Hij is toch dood”, zei hij. Het mes had de student nog op zak.

Het drama werd ’s ochtends nog groter, toen zijn moeder om 8.30 uur op het stadhuis arriveerde. Ze werkt er zelf als ambtenaar. Dat Nathan, een van haar drie zonen, die nacht niet was thuis geweest, had ze niet gemerkt. Collega’s moesten haar vertellen dat de burkwam gemeester dood was, en dat haar zoon als verdachte was opgepakt.

Gewacht tot meerderjar­igheid

Het ziet er naar uit dat Nathan D. de burgemeest­er doelbewust heeft opgewacht aan de poort van het kerkhof. Iedereen wist dat Gadenne al 15 jaar lang elke avond rond 20 uur naar het kerkhof kwam om de poorten op slot te doen. Volgens sommige bronnen zou Nathan D., die bijna 19 jaar is, twee jaar op het plan gebroed hebben en zelfs gewacht hebben tot hij meerderjar­ig was. Hij wilde zeker zijn dat zijn moeder de verantwoor­delijkheid ervan niet zou moeten dragen.

De jongeman, die in juni zijn stu- dies middelbaar onderwijs beëindigde, verweet de burgemeest­er de dood van zijn vader. Op 14 februari 2015 was ambtenaar Olivier D. (49) uit het leven gestapt. Het was Nathan die zijn lichaam in de garage terugvond. “Daarna was hij veranderd”, zegt een kennis. “Zijn dood was de schuld van de burgemeest­er”, zo vertelde Nathan D. gisteren aan zijn ondervrage­rs. Want Olivier D. was in 2015 ontslagen als ambtenaar bij de dienst Bevolking van de stad Moeskroen. Ook mama Tania B. werkt daar. Dat zou de vader niet kunnen hebben verkroppen. “Maar dat klopt niet. De vader is hier helemaal niet ontslagen”, zegt Ann Cloet, sschepen van Bevolking in Moeskroen. “De man over van de federale overheid naar ons gemeentebe­stuur. Hij werd ons tijdelijk ter beschikkin­g gesteld, om te helpen bij de invoering van nieuwe identiteit­skaarten.”

“Het is altijd duidelijk geweest dat dit tijdelijk was. In 2015 was zijn taak volbracht en heeft het schepencol­lege gezamenlij­k beslist dat hij – samen met anderen met eenzelfde statuut – terug moest naar de federale overheid. Ik geloof dat hij weer bij Belgacom in Brussel zou werken.”

Depressie

Maar vanaf dan bleef de vader met ziekteverl­of thuis. Volgens vrienden was hij depressief. Olivier D. was al 22 jaar vrijwillig­er bij de brandweer in Moeskroen. Hij was er sergeant, en graag gezien. Hij zou gevreesd hebben dat hij door zijn overplaats­ing niet meer bij het korps kon blijven. Dat de overplaats­ing van de vader als reden wordt aangehaald voor de moord op de burgemeest­er , kan schepen Cloet niet begrijpen. “Het was een gezamenlij­ke, logische beslissing van het schepencol­lege. Niet van de burgemeest­er. Ik kende Alfred al 17 jaar. Ik zat altijd naast hem op het schepencol­lege. Het was een integer man. Altijd goedgezind, en iemand die het altijd voor andere opnam. Dit heeft hij niet verdiend.”

X Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis telefoonnu­mmer 1813 en op www.zelfmoord1­813.be.

 ?? FOTO BELGA ?? Veel mensen onderteken­den gisteren het rouwregist­er voor Alfred Gadenne.
FOTO BELGA Veel mensen onderteken­den gisteren het rouwregist­er voor Alfred Gadenne.
 ?? FOTO RR ?? Olivier, de vader van Nathan.
FOTO RR Olivier, de vader van Nathan.
 ?? FOTO RR ?? Dader Nathan.
FOTO RR Dader Nathan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium