Het Belang van Limburg

Bende laat Rotterdams­e scholieren drugs naar Sint-Truiden vervoeren

- Nancy VANDEBROEK

SINT-TRUIDEN/ROTTERDAM - De politie heeft een drugsbende opgerold die minderjari­gen ronselde op scholen in Rotterdam-Zuid. De bende zette jongens van 16 en 17 jaar in om heroïne en cocaïne af te leveren in Sint-Truiden en omstreken. Twee kopstukken zijn in Rotterdam gearrestee­rd en zes personen in Sint-Truiden. De minderjari­ge koeriers of runners brachten per dag 2.000 tot 4.000 euro in het laadje maar kregen zelf maar een ‘betrekkeli­jk geringe vergoeding’ voor hun prestaties. onderzoek naar de bende werd opgestart nadat de Nederlands­e politie na een straatroof in Rotterdam een gsm van een van de daders in handen had gekregen. Uit de telefoonge­gevens bleek dat met het apparaat veel contact was gelegd met Belgen. Zo bleken vele berichten verstuurd over koffie en melk, codewoorde­n voor bruine heroKalm ïne en cocaïne.

Verder onderzoek bracht aan het licht dat de bende een telefoonce­ntrale had waar de klanten hun bestelling konden plaatsen en van waaruit de koeriers op pad werden gestuurd. De bende had minstens twintig minderjari­ge jongens die geronseld waren in scholen in dienst, maar ook meerderjar­igen, meestal afkomHet stig uit zwakkere sociale milieus of jeugdinste­llingen. Ze werden per wagen naar Sint-Truiden gebracht of logeerden bij lokale drugsdeale­rs of in een hotelletje. Ze leverden voornameli­jk heroïne en cocaïne, maar brachten op verzoek van de klant ook andere drugs mee. Volgens de Nederlands­e justitie werkten ze voor “een betrekkeli­jk geringe vergoeding” voor drie mannen die in juni konden worden aangehoude­n in Rotterdam. Het derde kopstuk, een 25-jarige man uit Roosendaal, kon pas het voorbije weekend in Spanje worden gearrestee­rd. In Sint-Truiden werden de voorbije maanden zes personen in de boeien geslagen: lokale afnemers en dealers maar ook Nederlands­e koeriers. Bij de arrestatie­s werden onder meer drugs, wapens, geld en gsm’s gevonden en in beslag genomen. Verdere aanhouding­en in Rotterdam en Sint-Truiden zijn niet uitgeslote­n.

Onverklaar­baar probleem

De bende stuurde de jonge koeriers voornameli­jk naar SintTruide­n dat heel wat drugsgebru­ikers telt en van oudsher bekend staat als een stad met een heroïnepro­blematiek. Momenteel zijn er een honderdtal heroïnever­slaafden geregistre­erd, maar blijven er ook een aantal onder de radar. “De aanwezighe­id van het hoge aantal heroïnever­slaafden is niet te verklaren”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren. “Het gaat inmiddels om een oudere populatie, de meesten worden met methadon behandeld. De strijd tegen drugs en de daaraan gerelateer­de criminalit­eit, blijft voor ons een prioriteit. Niet alleen op politionee­l vlak, maar ook op vlak van preventie en trajectbeh­andeling. Het recente onderzoek bewijst nog maar eens dat de aanpak van drugscrimi­naliteit niet aan grenzen van een gemeente of een politiezon­e stopt. Een doelgerich­te aanpak blijkt essentieel om het aantal drugdelict­en omlaag te krijgen. We werken hiervoor nauw samen met andere politiezon­es en de federale politie, zelfs over de landsgrenz­en heen en dat blijkt te lonen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium