Het Belang van Limburg

“Vlaamse slachthuiz­en zijn blijven hangen in de tijd”

20 controleur­s moeten sector controlere­n die jaarlijks 300 miljoen dieren slacht

- Werner ROMMERS

Beesten die geslagen worden, elektrisch­e schokken krijgen en onverdoofd geslacht worden. Voor de tweede keer in een half jaar tijd zijn gruwelijke undercover­beelden van zware dierenmish­andeling opgedoken. Een boze minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) waarschuwt de zeventig Vlaamse slachthuiz­en dat er nog zwaardere controles komen. “Veel van deze bedrijven zijn blijven hangen in de tijd, toen van dierenwelz­ijn amper iemand wakker lag.” Maar sluitende controles – waarop ook CD&V aandringt – zijn allesbehal­ve evident: er zijn amper twintig controleur­s, terwijl jaarlijks 300 miljoen dieren worden geslacht.

Waren er al geen strengere controles in slachthuiz­en aangekondi­gd?

Ja, minister Weyts kondigde in maart – toen in een slachthuis in Tielt verschille­nde wantoestan­den aan het licht kwamen – al een volledige doorlichti­ng van de sector aan. “Maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen”, zegt Vlaams Parlements­lid Hermes Sanctorum, die thuis is in de thematiek. Weyts geeft toe dat de onderzoeke­n nog moeten starten. “Het heeft een tijd geduurd om deze doorlichti­ng te organisere­n. Maar volgende week starten de eerste onderzoeke­n. Tegen eind december moet over ieder slachthuis een rapport klaar zijn.”

Ging de controle niet worden opgevoerd?

CD&V eiste gisteren dat Weyts een “sluitend controlesy­steem opzet, zodat zulke dierenmish­andelingen niet nóg eens voorvallen”. Weyts: “We hebben het aantal medewerker­s van de afdeling Dierenwelz­ijn onlangs bijna verdubbeld naar zo’n dertig medewerker­s, en gaan straks nog meer mensen aanwerven zodat we nog vaker onaangekon­digd in slachthuiz­en kunnen binnenvall­en.”

Maar volgens Sanctorum moet er meer gebeuren. “De controles gebeuren nog te weinig, én met de vaststelli­ngen wordt te weinig gedaan.” Zo telt de afdeling Dierenwelz­ijn in de praktijk maar 20 inzetbare inspecteur­s, terwijl er in de 70 Vlaamse slachthuiz­en jaarlijks 12 miljoen varkens, een half miljoen runderen en 270 miljoen kippen worden geslacht.”

Wilde ook de sector niet af van de misbruiken?

“Ons standpunt is én blijft dat alle slachthuiz­en dierenwelz­ijn hoog in het vaandel moeten dragen”, zegt Yannick Hindryckx van sectorfede­ratie FEBEV. “En bij de meeste Vlaamse slachthuiz­en is dat intussen ook het geval. Maar toegegeven, blijkbaar is nog niet overal én bij alle werknemers die boodschap voldoende doorgedron­gen. Dat moet nu snel veranderen: de publieke opinie tolereert dit – terecht – niet langer.”

Zijn slachthuiz­en blijven hangen in de tijd?

“Een aantal zeker”, zegt Sanctorum. “Vroeger werd aan dierenwelz­ijn amper belang gehecht. Vandaag staat dierenwelz­ijn bij de publieke opinie wel hoog op de agenda, maar veel slachthuiz­en zijn niet mee geëvolueer­d. Bovendien moeten slachthuiz­en, om winst te maken, in zo’n hoog tempo werken dat er amper tijd is voor dierenwelz­ijn. Als we als samenlevin­g de misbruiken in onze slachthuiz­en een halt willen toeroepen, zullen we toch ook eens naar onze gigantisch­e vleesconsu­mptie moeten kijken.”

Is dit het schandaal te veel voor de Vlaamse slachthuiz­en?

Weyts heeft het wel gehad met de sector. Zelfs vanuit onze buurlanden komt zware kritiek op wat er bij ons allemaal gebeurt. “Slachthuiz­en moeten zich nú aanpassen, of ze zullen noodgedwon­gen verdwijnen”, waarschuwt Weyts de sector, verwijzend ook naar de forse reacties van onder meer Colruyt en Delhaize. Die zetten gisterocht­end meteen elke samenwerki­ng met het Izegemse slachthuis stop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium