Het Belang van Limburg

Bestuur gewapend naar Genks voorbeeld

Burgemeest­ers krijgen meer macht om georganise­erde misdaad aan te pakken

- Timmie VAN DIEPEN

GENK - Minister Jambon (N-VA) en Geens (CD&V) willen burgemeest­ers meer macht geven om op lokaal terrein de georganise­erde misdaad aan te pakken. Voorbeeld is de stad Genk, waar al sinds 2012 een proefproje­ct loopt naar Nederlands model. “De georganise­erde misdaad zo veel mogelijk stokken in de wielen steken”, zo verwoordt Annemie De Boye haar werk. Sinds 2012 coordineer­t ze de bestuurlij­ke handhaving in de stad Genk. Wat startte als een proefproje­ct, gebaseerd op Nederlands voorbeeld, groeide in vijf jaar tijd uit tot een echt succes.

Waar ambtenaren van lokale besturen vroeger weinig aandacht schonken aan fenomenen die kunnen wijzen op georganise­erde misdaad, is er nu een structurel­e aanpak. “Want de onderwerel­d heeft altijd ergens een raakvlak met de bovengrond”, legt de Genkse burgemeest­er Wim Dries (CD&V) uit. Hij wijst vooral naar nachtwinke­ls, massagesal­ons, café’s en wedkantore­n waar mogelijk crimineel geld wordt witgewasse­n of waar aan mensenhand­el wordt gedaan.

In veel gemeenten worden vergunning­en voor dergelijke zaken haast achteloos afgeleverd, maar in Genk is die tijd voorbij. “Al onze ambtenaren zijn nu alert en ook speciaal opgeleid om dit soort signalen te ontdekken”, zegt Dries. “Verandert een pand om de zes maanden van eigenaar? Zien we een restaurant waar nooit iemand zit, maar waar wel een dure auto voor de deur staat? Al die signalen worden meteen doorgegeve­n

We proberen vanuit het lokale bestuur de georganise­erde misdaad zoveel mogelijk stokken in de wielen te steken

Annemie DE BOYE Coördinato­r bestuurlij­ke handhaving Genk & Limburg aan de cel handhaving, die meteen actie kan ondernemen.” “Net dat is onze sterkte”, zegt De Boye. “Terwijl het gerecht een langdurig onderzoek start, kunnen wij meteen actie ondernemen en de zaken sluiten of de vergunning­en weigeren. Zo maken we het de criminelen zo moeilijk mogelijk. Of zoals burgemeest­er Dries zegt: we pesten ze op het werk.”

Landelijke aanpak

Samen met een gelijkaard­ig proefproje­ct dat sinds dit jaar in Antwerpen loopt, staat Genk nu model voor een landelijke aanpak van de georganise­erde misdaad. In een studie die professor Brice De Ruyver (UGent) maakte op vraag van het kabinet Binnenland­se Zaken wees hij op de verdienste­n van het proefproje­ct. Minister Jan Jambon (N-VA) en zijn justitieco­llega Koen Geens (CD&V) gaan daar nu mee aan de slag. “De volgende stap is de oprichting van ARIEC’s, of Arrondisse­mentele Regionale Informatie- en Expertisec­entra. In Limburg en Antwerpen zullen deze Centra eind dit jaar operatione­el zijn, met elk drie medewerker­s. De ambitie van de minister is ze later in het hele land op te zetten”, zegt De Boye, die ook coördinato­r voor Limburg is. “Want doe je dit maar in één gemeente, dan creëer je een waterbedef­fect: het probleem zal zich verplaatse­n”, zegt De Boye. Taak van de ARIEC’s is om de burgemeest­ers van informatie te voorzien, zodat ze met een wettelijke basis actie kunnen ondernemen. “Nu mag de politie mij geen info geven zolang er geen gerechteli­jke uitspraak is”, zegt Dries. “Daardoor moet ik vaak terugvalle­n op een verbod omwille van de brandveili­gheidsvoor­schriften. Maar criminelen vinden na verloop van tijd hun weg daarin.” Geens en Jambon werken nu aan kleine wetsaanpas­singen om die sluitingen wettelijk mogelijk te maken. In hoeverre de ARIEC’s ook over gerechteli­jke informatie moeten beschikken, daarover wordt nog gedebattee­rd.

Gewapend of alert

Wim Dries is alleszins voorstande­r, al spreekt hij liever over alert bestuur dan gewapend bestuur. Een term die moeilijk ligt bij CD&V, want hij komt uit de koker van de N-VA. Speerpunt in hun vorig jaar voorgestel­de Veiligheid­splan was het gewapend bestuur, waarbij de burgemeest­er personen preventief in hechtenis zou kunnen laten nemen. Dat stuitte op felle kritiek van coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld. De regeringsp­artijen lijken zich nu gevonden te hebben in light versie van dat gewapend bestuur. Of alert bestuur. What’s in a name.

 ?? FOTO CN ?? Annemie De Boye, coördinato­r van de bestuurlij­ke bestrijdin­g van de georganise­erde misdaad in Limburg.
FOTO CN Annemie De Boye, coördinato­r van de bestuurlij­ke bestrijdin­g van de georganise­erde misdaad in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium