Het Belang van Limburg

Bijna helft van Vlaamse jongeren heeft diploma hoger onderwijs

-

45 procent van de Vlaamse jongeren (25 tot 34 jaar) heeft een diploma hoger onderwijs. In 2000 was dat nog maar 36%. Dat blijkt uit een jaarlijks OESO-rapport dat de resultaten van 35 landen vergelijkt.

Vlaamse jongeren zijn bovendien snel klaar met studeren. Op hun 23ste hebben ze al een diploma, terwijl het OESO-gemiddelde 26 jaar is.

Als we naar het secundair onderwijs kijken, dan haalt 73% in 6 jaar een diploma. Als ze twee jaar langer de tijd krijgen, dan stijgt dit naar 88%. “Flexibele leertrajec­ten waarbij jongeren de kans krijgen om via andere dan de klassieke wegen een diploma te halen, zijn een meerwaarde”, vindt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

BRUSSEL -

Een diploma geeft veel kans op werk: 87% van onze jonge hooggescho­olden heeft werk, dat is iets meer dan het gemiddelde van 84%.

We hebben weliswaar te weinig STEM-diploma’s (technologi­e, wiskunde): bij ons start amper 19% met zo’n opleiding, terwijl het gemiddelde op 25% ligt. Vooral de cijfers voor meisjes zijn laag, zowel in het secundair als in het hoger onderwijs. Alleen in Chili en Japan zijn die cijfers nog lager. Al is dit volgens Crevits aan het verbeteren. Het loon van een Belgische leraar is hoger dan gemiddeld. Leerkracht­en zijn hier ook jong (18% jonger dan 30) én vrouw (70%). Vlaanderen besteedt 125.000 euro per schoolcarr­ière van basis tot secundair. Dat is meer dan het Europese gemiddelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium