Het Belang van Limburg

WAS OPA EEN NAZI? Nieuw boek moet familieled­en helpen bij zoektocht naar fout oorlogsver­leden

- Timmie VAN DIEPEN

‘Was opa een nazi?’ Zo heet het spraakmake­nde boek dat vandaag wordt voorgestel­d in het Studie- en Documentat­iecentrum Oorlog en Maatschapp­ij (CEGESOMA), in aanwezighe­id van staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA). “De afgelopen jaren krijgen we alsmaar meer vragen van kinderen en kleinkinde­ren”, zegt historicus Koen Aerts (UGent). “Nu de protagonis­ten haast allemaal overleden zijn, krijgen zij de ademruimte om luidop de vraag te stellen wat hun vader of grootvader precies fout heeft gedaan tijdens de oorlog.”

BRUSSEL -

Meer dan een half miljoen Belgen heeft een familielid dat fout was tijdens de Tweede Wereldoorl­og. “Zo’n honderddui­zend mensen werden na de oorlog gestraft”, zegt Aerts, die aan de Universite­it Gent al 12 jaar onderzoek doet naar de repressie na de oorlog. “De ene helft werd veroordeel­d, de andere helft kreeg een andere soort sanctie en verloor bijvoorbee­ld zijn politieke rechten. Nu hun kinderen pensioenge­rechtigd zijn en vader er niet meer is, verdwijnt stilaan het taboe.”

Ons land blijft wel verkrampt omgaan met zijn verleden. De gerechteli­jke dossiers zitten meer dan 70 jaar na de oorlog nog altijd achter slot en grendel.

“In ons boek reiken we een 20-tal bronnen aan. Maar de gerechteli­jke dossiers blijven inderdaad moeilijk toegankeli­jk. De toestemmin­g ligt bij het College van procureurs-generaal. Onderzoeke­rs kunnen er op bepaalde voorwaarde­n wel in, maar voor familieled­en ligt het moeilijker. Het openbaar maken van deze dossiers zou de openbare orde kunnen verstoren, maar mij lijkt die kans 70 jaar na de feiten totaal onbestaand­e. Ik hoop dat dit boek een hefboom kan zijn om de situatie te verbeteren, want heel veel mensen worden op deze manier de waarheid ontzegd. Dat leidt vaak tot echte menselijke drama’s.”

Een aantal mythes blijft daardoor ook erg hardnekkig. Dat de repressie de Vlaamse Beweging wilde uitroeien bijvoorbee­ld.

“De repressie was niet antiVlaams. We weten al heel lang dat daar geen bewijzen voor zijn, maar de kloof tussen wetenschap­pelijk onderzoek en het brede publiek blijft moeilijk te overbrugge­n. Dat moeten we onszelf als academici ook kwalijk nemen. Zo geef je de ruimte aan stemmingma­kers en politieke krachten die dit soort mythes misbruiken voor hun eigen agenda. De mythe van de anti-Vlaamse repressie is ontstaan toen Hendrik Elias (VNVleider tussen 1942 en 1945, nvdr.) zijn raadsman Frans Van der Elst influister­de de repressie als antiVlaams neer te zetten, wat toeliet de collaborat­ie te minimalise­ren. Er werd een ontvoogdin­gsstrijd aan vastgekopp­eld. Men werd gestraft om zijn Vlaams-zijn, niet omdat men had samengewer­kt met een antidemocr­atisch naziregime dat verantwoor­delijk was voor een van de gruwelijks­te episodes uit de 20ste eeuw. Dat heeft de herrezen Vlaamse Beweging de wind in de zeilen gegeven.”

Koen AERTS Historicus (UGent)

Speelt het collaborat­ieverleden vandaag nog op politiek vlak?

“Niet echt. Bart De Wever heeft de collaborat­ie in 2015 een “vreselijke fout” genoemd. Hij kent de geschieden­is en leest het onderzoek goed. Anderzijds zijn er wel heel wat politici, zoals De Wever zelf, maar ook Elke Sleurs, Geert Bourgeois en Jan Peumans, die allemaal een bepaalde affiniteit hebben met deze geschieden­is. Een deel van hun militantis­me kan je daarop herleiden, maar het is zeker niet dé drijfveer voor hun politieke engagement. Bij het voetvolk is dat anders. Heel wat gewone militanten hebben nog altijd een rekening te vereffenen met de Belgische Staat. Voor een ander boek interview ik familieled­en van collaborat­eurs. Velen waren niet gelukkig met de uitspraken van De Wever. Ze voelden zich verraden.”

Na de oorlog probeerde de Belgische Staat collaborat­eurs te deradicali­seren. Is er een parallel met de deradicali­sering van radicale moslims vandaag?

“Ik denk het wel. En ik wil die parallel ook graag verkennen, omdat we hier het verleden als toetssteen hebben. Het debat dat 70 jaar geleden werd gevoerd, komt nu terug. Het heropvoedi­ngsbeleid dat na de oorlog werd gevoerd is nauwelijks of niet geslaagd. De praktijk heeft geleerd dat collaborat­eurs net door een snelle re-integratie hun weg vonden in de maatschapp­ij. Begrijp me niet verkeerd: zulke mensen moeten worden gestraft. Maar als je hun gedrag wil aanpassen, volstaat het niet om ze in een hoekje te duwen en hen daar te laten zitten. Dat versterkt enkel de revanchist­ische gevoelens. En die worden ook doorgeven aan hun kinderen.”

In 1991 verscheen het boek Onverwerkt Verleden. Vandaag discussiër­en we nog altijd over de Cyriel Verschaeve­straat...

“Dat er nog altijd Cyriel Verschaeve­straten zijn in Vlaanderen, zegt veel over het historisch besef van onze samenlevin­g. Ik werd laatst gebeld door een Nederlands­e journalist­e. Die wist niet wat ze hoorde. Een ter dood veroordeel­de nazi die een straatnaam heeft. Zouden we over 20 jaar ook Fouad Belkacem (de veroordeel­de leider van Shara4Belg­ium, nvdr.) een straatnaam geven? Het geeft aan hoe onverschil­lig we zijn over ons verleden. En het is verdorie maar één mensenleve­n geleden.”

Het debat over deradicali­sering werd 70 jaar geleden ook al gevoerd. Als je mensen hun gedrag wil aanpassen volstaat het niet om ze in een hoekje te duwen en ze daar te laten zitten

Is Vlaanderen uniek daarin?

“Ik stel soms de vraag aan onze studenten om een aantal collaborat­eurs op te noemen. Dat lukt nog wel. Maar met verzetsmen­sen ligt dat veel moeilijker. Door de politieke recuperati­e is er in Vlaanderen een heel ander historisch canon ontstaan. Ik wil niet zeggen dat verzetsmen­sen allemaal helden zijn, maar in Vlaanderen is het volledig naar de andere kant overgeheld. Dat blijft ook iets onwrikbaar. Het is nog altijd heel moeilijk om kinderen of kleinkinde­ren van collaborat­eurs ervan te overtuigen dat het antisemiti­sme van het VNV in 1940 al bekend was. Laten we hopen dat dit zal verbeteren als mensen zelf de bronnen gaan lezen, want er is nog heel veel werk aan de winkel.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium