Het Belang van Limburg

Speech van de laatste kans

Erna Solberg Commissiev­oorzitter Juncker houdt vandaag Europese ‘troonrede’

- Marc VAN DE WEYER

Na haar nipte verkiezing­soverwinni­ng kan de Noorse conservati­eve premier Erna Solberg (56) aan haar tweede ambtstermi­jn beginnen. Het blijft dus ‘blauwblauw’, zoals Noorwegen Solbergs eerste kabinet met de anti-immigratie Vooruitgan­gspartij doopte. Om de minderheid­sregering een breder platform te bezorgen, rekende Solberg tot nu op gedoogsteu­n van de Liberale Partij en de Christende­mocraten. Solberg werd in 2013 de tweede vrouwelijk­e premier van het olierijke Noorwegen, na ‘de moeder van de natie’ Gro Harlem Brundtland. Solberg is de telg uit een welvarend gezin uit Bergen en mag zichzelf miljonair noemen. Als studente sociologie, politieke wetenschap­pen, statistiek en economie sloot ze zich aan bij de studentenl­iga van de Conservati­eve partij in Bergen.

Solberg is gehuwd met de zakenman Sindre Finnes met wie ze twee kinderen heeft. Solberg is gepokt en gemazeld in de Noorse politiek. In 1989 werd ze voor het eerst verkozen in de Storting, het Noorse parlement. Van 2001 tot 2005 was ze minister van Lokale Besturen en Regionale Ontwikkeli­ng waar ze opviel door haar harde asielbelei­d. Hieraan hield ze de scheldnaam ‘Jern-Erna’ (IJzeren Erna) over. Ten onrechte, want tijdens het bewind van haar premier Kjell Magne Bondevik streken duizenden asielzoeke­rs meer neer in Noorwegen dan tijdens de daaropvolg­ende rood-groene regering.

De coalitie van Solberg kan in de nieuwe Storting op 89 van de 169 zitjes rekenen. Haar conservati­eve partij verloor zeven zetels.

Vorig jaar werd Solberg betrapt op een spelletje Pokémon Go terwijl haar politieke rivaal Trine Skei Grande van de Liberale Partij aan het woord was. Wilde ze gewoon de Noorse economie steunen? Het fenomenaal rijke Noorse pensioenfo­nds heeft fors geïnvestee­rd in Nintendo dat met Pokémon Go miljoenen extra voor de Noren opleverde.

Vanochtend opent Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker het Europese werkjaar met zijn State of the Union in het Europees Parlement. Het klimaat waarin de ‘Europese troonrede’ plaatsvind­t is erg veranderd. Vorig jaar waarschuwd­e Juncker nog dat het voorbestaa­n van het Europese project zelf in gevaar was, vandaag is er weer toekomstpe­rspectief en ruimte voor ‘verdieping’. De afgelopen jaren was de toon van de jaarlijkse beleidstoe­spraak van de Commissiev­oorzitter uitgesprok­en tobberig, met een dieptepunt een jaar geleden toen JeanClaude Juncker - nochtans niet bekend als een chagrijn - de toekomst zeer somber inzag. “Nog nooit heb ik nationale regeringen zo verlamd gezien door de krachten van het populisme en de vrees bij de volgende verkiezing­en te verliezen”, aldus Juncker toen. De verkiezing­en die naderden, waren die in Nederland en vooral Frankrijk, waar anti-Europese partijen van populistis­ch tot uiterst-rechts volgens de peilingen een grote slag konden slaan. De kiezers in die landen beslisten er echter anders over. In Frankrijk versloeg de pro-Europese Emmanuel Macron Marine Le Pen in de race naar het Elysée. Van die laatste is sindsdien nauwelijks nog iets gehoord.

In Nederland haalde Le Pens soulmate Geert Wilders ook niet het door de polls voorspelde monsterres­ultaat. De vooruitzic­hten in Duitsland zijn vanuit Brussels oogpunt nog rooskleuri­ger. Daar lijkt Angela Merkel, rots in de Europese branding, de overwinnin­g bij de verkiezing­en over anderhalve week nu al zo goed als op zak te hebben.

Lastposten

Bij die opluchting kwam intussen de verbijster­ing over het geknoei van de Britse Brexiteers. Premier Theresa May heeft haar Great Repeal Bill maandag dan wel beter dan verwacht door het Lagerhuis geloodst, maar er liggen zoveel amendement­en bij de Brexitwet op tafel dat de behandelin­g daarvan forse vertraging dreigt op te lopen.

De Brexit-tragikomed­ie lijkt veel continenta­le Europeanen herinnerd te hebben aan de voordelen van Europese samenwerki­ng in een wereld waar Trump en Poetin, voor onzekerhei­d zorgen. Om nog te zwijgen van Kim Jong-un. Er zijn nog altijd lastposten binnen de Unie maar vergeleken met wat een jaar geleden nog dreigde te gebeuren, zijn de problemen met de Hongaarse premier Orban gedoe met een kwajongen.

Voortgang

En dus is er ruimte voor nieuw perspectie­f. Juncker - die zijn huidige ambtstermi­jn die van de laatste kans noemde - moet de gelegenhei­d aangrijpen nu ook de Frans-Duitse motor weer begint te ronken. Frans-Duitse eensgezind­heid maakt het mogelijk om voortgang te maken met de fundamente­n voor een Europees Monetair Fonds dat het bestaande noodfonds moet vervangen. Een voorstel voor een light-versie van Europese obligaties zou in de laatste ruk naar de Duitse verkiezing­en nog voor enige opwinding kunnen zorgen.

Juncker wil ook de Britten te snel af zijn met een voorstel voor gestroomli­jnde onderhande­lingen over handelsakk­oorden. Minder dan een jaar geleden zorgde Wallonië nog voor wereldnieu­ws door het handelsakk­oord met Canada te vertragen. Juncker wil nu snelle deals met Australië en NieuwZeela­nd, ook al om de Brexiteers een neus te zetten.

De Financial Times meldde gisteren dat Juncker vandaag met een voorstel komt om overnames door Chinese bedrijven in Europa beter te screenen. Globalisat­ie moet het vandaag nog meer ontgelden: de Commissie wil giganten als Google, Apple, Uber of Airbnb gepast belasting laten betalen. Of dat voorstel het haalt, hangt van de lidstaten af. Uiteindeli­jk bepalen zij wat er van Junckers nieuwe panorama in huis komt.

 ?? FOTO EPA ?? Begin juli speechte Juncker nog voor een praktisch leeg Europees Parlement. Hij hoopt vandaag toch wat meer volk te trekken.
FOTO EPA Begin juli speechte Juncker nog voor een praktisch leeg Europees Parlement. Hij hoopt vandaag toch wat meer volk te trekken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium