Het Belang van Limburg

Groeibedri­jven willen aant

De komende jaren 1.300 nieuwe jobs in de Limburgse incubatore­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

Bedrijven die gevestigd zijn in een van de Limburgse incubatore­n willen het aantal werknemers tegen het jaar 2020 meer dan verdubbele­n. Dat blijkt uit een studie van de Hogeschool UCLL en Limburg Startup naar aanleiding van de Innotech jobbeurs op de Corda Campus. “Gemiddeld zullen bedrijven die vandaag vijf werknemers in dienst hebben, groeien naar twaalf werknemers”, zegt Marc Beenders van Limburg Startup. De Hogeschool UCLL en Limburg Startup ondervroeg­en ruim 500 bedrijven die vandaag gevestigd zijn in een van de Limburgse incubatore­n en campussen. Uit dat onderzoek blijkt dat de Limburgse startups de komende drie jaar hun werkgelege­nheid meer dan verdubbele­n, of dat toch van plan zijn. “Dat betekent concreet Marc BEENDERS Limburg Startup dat bedrijven die vandaag vijf mensen in dienst hebben, tegen het jaar 2020 zullen groeien van vijf naar twaalf werknemers”, aldus Marc Beenders van Limburg Startup.

Vandaag zijn er in de zes Limburgse incubatore­n, die worden beheerd door de LRM en andere partners, zo’n 700 mensen aan het werk. Zij verwachten de komende drie jaar fors te kunnen groeien. Niet door fusies of overnames, maar door de uitbreidin­g van hun eigen activiteit­en. “Vandaag zijn er in de zes Limburgse incubatore­n al zo’n 700 mensen aan het werk. Deze bedrijven verwachten de komende drie jaar te kunnen groeien tot 2.000 werknemers”, zegt Marc Beenders.

Buitenland

Tegen die tijd moet er echter wel het een en ander gebeuren. Bijna de helft van de startende ondernemin­gen maakt zich vandaag naast een gebrek aan kapitaal ook zorgen over een tekort aan talent. “Ondernemer­s gaan nog vooral via hun eigen netwerk op zoek naar mensen”, legt Marc Beenders uit. Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de bedrijven vacatures online bekend maakt, terwijl 41 procent zichzelf presenteer­t op jobbeurzen, amper 35 procent gebruikt de VDAB.” Marc VANDEWALLE

UCLL Opvallend is dat ondernemer­s vooral in eigen land op zoek gaan naar nieuwe werknemers. “Slechts drie op de tien bedrijven durft al eens Euregionaa­l op zoek te gaan naar de juiste werkkracht­en”, vindt Marc Beenders. En dat terwijl Limburg ideaal gelegen is om talent uit Nederland en Duitsland aan te trekken.”

Slechts drie op de tien bedrijven durft al eens Euregionaa­l op zoek te gaan naar de juiste werkkracht­en. En dat terwijl Limburg ideaal gelegen is om talent uit Nederland en Duitsland aan te trekken. De tijd dat het juiste diploma of goede kwalificat­ies voldoende waren om meteen aan de slag te kunnen, is voorbij

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium