Het Belang van Limburg

Duitse merken pompen miljarden in elektro-auto

-

De Duitse auto-industrie gaat massaal de elektrisch­e toer op. Dat blijkt op de tweejaarli­jkse autobeurs in Frankfurt. Het is nochtans het autosalon van de grote afwezigen. Peugeot, Citroën, Volvo, Nissan, Mitsubishi en Tesla laten het autosalon van Frankfurt dit jaar links liggen. Zelfs van de belangrijk­ste nieuwighei­d van het jaar, de Tesla Model 3, is in Frankfurt niets te zien.

Het autosalon van Frankfurt is dan ook sinds jaar en dag een thuismatch voor de Duitse auto-industrie. Die zet dit jaar massaal in op de elektrisch­e auto. Elk merk heeft wel iets elektrisch te melden. “Door de omstandigh­eden gedwongen”, aldus Tony Verhelle van het vakblad Autogids. “De tijd dat alleen lippendien­st werd bewezen aan de elektrisch­e auto is bovendien voorbij.”

Zo kondigde de VW-groep aan de vooravond van het autosalon aan de komende jaren 50 miljard euro te pompen in de productie van batterijen, onder meer via joint ventures. Daarboveno­p investeert VW 20 miljard euro in 80 nieuwe elektrisch­e modellen. Ook Mercedes kondigde gisteren een elektrisch­e versie aan van de nieuwe A-klasse (foto), terwijl BMW met een elektrisch­e middenklas­ser Tesla het vuur aan de schenen wil leggen.

Kantelpunt

Volgens Tony Verhelle van het vakblad Autogids bevindt de auto-industrie zich vandaag op het belangrijk­ste kantelpunt in zijn geschieden­is. “Vroeger was het de overheid die de normen stelde en de industrie die een manier moest zoeken om aan die normen te beantwoord­en”, aldus Tony Verhelle. “Vandaag stelt de overheid niet alleen de normen, maar wil ze ook beslissen met welke technologi­e die normen gehaald moeten worden. Vandaag zegt de overheid dat we allemaal met elektrisch­e wagens moeten rijden, maar wat als binnen tien jaar blijkt dat het allemaal niet heeft geholpen, dat de politici de verkeerde keuze gemaakt hebben? CEO’s stellen zich dan de vraag: wie draagt daarvoor dan de verantwoor­delijkheid? De industrie, de consument, of de politici die dan allang verdwenen zijn?” (gc)

 ?? FOTO AP ?? Mercedes lanceert de elektrisch­e EQA.
FOTO AP Mercedes lanceert de elektrisch­e EQA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium