Het Belang van Limburg

Vruchtbaar­heid

- Koen Vanmechele­n Kunstenaar

De schaakstuk­ken van de goden, zo noemde Herodotos de Simienberg­en. Ze zijn Jurassic, dacht ik vorige maand terwijl ik naar de Simien staarde, een vulkanisch landschap van mistige bergen en wildgevorm­de pieken in het Ethiopisch­e district Gondar. Ooit was dit het thuisland van de Beta Israël, de verloren joodse stam die in de 20ste eeuw massaal naar Israël migreerde.

Vandaag 13 september vieren we iets dat decennia te laat is gekomen voor dit volk, maar misschien op tijd voor de 15 procent van de Ethiopisch­e bevolking die nog ‘oorspronke­lijk’ is. In 2007 keurden 144 landen, uitgezonde­rd kolonisten­naties Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS, de United Nations Declaratio­n on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP) goed. Indigenous People of IP’s zijn mensen die leven van en in de natuur. Oorspronke­lijk, omdat ze de eersten waren die zich in een regio vestigden. Voor de komst van andere volkeren. Wereldwijd gaat het om maximaal 350 miljoen mensen en hun aantal neemt snel af. Hun wereld krimpt dagelijks. Een wereld, zoals fotograaf Jimmy Nelson zegt in zijn boek ‘Before They Pass Away’, die bevolkt wordt door menselijke puurheid. Een wereld van rechtvaard­igheid en eer, strikte regels en rituelen. Een meer transparan­te wereld met vrije mannen en vrouwen die een spiegel kunnen zijn voor onze wereld, als we tenminste willen kijken. Zonder dat deze volkeren een evenwicht vinden tussen het lokale en het globale, verdwijnen ze en lost hun authentici­teit op die zo belangrijk is voor onze evolutie. Hun gronden worden ingepikt voor ontginning, hun rechten worden massaal geschonden. Dankzij de UNDRIP hebben ze wat verweer en krijgt het lokale ook terug een plaats in onze globaliser­ende wereld. Beide zijn belangrijk voor onze evolutie, realiseerd­e ik me hoog in de bergen. Daarom begon ik aan een klein experiment. Ik kocht een vitale stier, grootgetro­kken in Ethiopië, maar verrijkt door de wereld en gaf die ter adoptie aan een coöperatie van boeren. Het was het begin van een project dat weerklank vond bij ILRI, een internatio­nale organisati­e. De stier is een genetische injectie in het plaatselij­ke, aan inteelt onderhevig­e vee. Het dier geeft ook vertrouwen aan de lokale boeren omdat hun eigen identiteit in de kruising wordt erkend. Niets wordt boven hun hoofden beslist. Ze krijgen een dier van bevriende volkeren die de vruchtbaar­heid van hun eigen kuddes terug op peil brengt. Zonder het lokale te bewaren, valt uiteindeli­jk het zwaard van Damocles. Wat wij op het schaakbord van de goden voor deze volkeren kunnen zijn is een navelstren­g die na de geboorte wordt doorgeknip­t en oplost.

Zonder het lokale te bewaren, valt uiteindeli­jk het zwaard van Damocles. Wat wij op het schaakbord van de goden voor deze volkeren kunnen zijn is een navelstren­g die na de geboorte wordt doorgeknip­t en oplost

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium