Het Belang van Limburg

STVV is pak efficiënte­r dan rivaal uit Genk

Truiense statistiek­en doen denken aan die van de efficiënte leider uit Charleroi

- 1’-15’ 16’-30’ 31’- rust Rust -60’ 61’-75’ 76’- einde

U kent de boutade wel over de drie soorten leugens: leugens, grote leugens en statistiek­en. Maar u weet ook dat elke boutade een kern van waarheid bevat. Daarom gingen we op zoek naar cijfers en statistiek­en om vooruit te blikken op de Limburgse derby. Met als meest opvallende uitkomst: de cijfers van STVV vertonen een verdomd treffende gelijkenis met die van… leider Charleroi. STVV won al zijn wedstrijde­n met één goal verschil, Charleroi pakte drie van zijn vijf

1 zege

5x gelijkspel

14 zeges STVV-fans worden er niet graag aan herinnerd, ook voor hen is het een mysterie. Terwijl Anderlecht, Club Brugge en andere Standards met de regelmaat van de klok verteerd worden door de vlammen van de hel, verandert die in de derby meestal in een Genkse hemel. Van de twintig onderlinge competitie­duels op Stayen won KRC Genk er liefst veertien en eindigden vijf derby’s op een gelijkspel. Die ene uitzonderi­ng kreeg vorm op 21 augustus 2015. Junior Edmilson, Yannis Mbombo en een onhoudbare Jean-Luc Dompé zetten STVV op weg naar een 3-1-zege tegen het new look Genk van Peter Maes.

De Kanaries doen het dit jaar overigens voortreffe­lijk voor eigen publiek. Niet alleen wonnen ze dit seizoen de drie thuismatch­en, in 2017 was de enige club uit 1A die op Stayen kwam winnen… KRC Genk. In play-off 2 pakte Union (1B) de drie punten (0-1) mee op de bus.

dit seizoen 48%

dit seizoen 53% Er is al veel inkt gevloeid over het belang van balbezit in voetbal. Genk-coach Albert Stuivenber­g is een leerling van de Nederlands­e school. Hij wil dominant voetbal zien, daarvoor moet je de bal hebben. Volgens hoogleraar Johan Cruijff was de aanval ook de beste verdedigin­g: ‘Zolang wij de bal hebben, kunnen hun niet scoren’. Stuivenber­g wil de huidige 53% balbezit gevoelig optrekken, hij stoort zich aan het veel te makkelijke balverlies. Terwijl overbuur Jonas De Roeck meer de nadruk legt op direct voetbal en een snelle omschakeli­ng. Weliswaar op een verzorgde manier, maar met meer diepgang. Die 48% balbezit is daarom geen doorn in het oog, zoals Felice Mazzu evenmin wakker zal liggen van de 46% bij de verrassend­e leider uit Charleroi. Toch durven we te voorspelle­n dat Genk niet zomaar de bal zal krijgen. Ivan Leko koos zeven maanden geleden voor een te voorzichti­ge aanpak en zag die passivitei­t afgestraft: de eindscore (0-3) stond al aan de rust op het bord. zeges zo zuinig mogelijk. STVV staat op een gedeelde derde plaats, terwijl het slechts 48% balbezit had. De fiere leider pakte 16 op 18 met, jawel, 46%. En vooral: STVV maakte zeven van zijn negen goals in het laatste half uur, ook wel eens Mazzu-time genoemd. De Kanaries lijken met andere woorden erg fel op de Zebra’s, die hét vaderlands­e toonbeeld zijn van efficiënti­e. 7 van 9 goals in laatste half uur Meer dan helft van goals voor rust We hadden het eerder op deze pagina’s al over de ‘De Roeckwisse­l’: invallers maakten al vaak het verschil bij STVV, met Vetokele en Legear in een hoofdrol. Het is één van de redenen waarom de troepen van De Roeck het vaakst scoren in Mazzu-time: STVV scoorde dit seizoen nog maar één keer(!) voor rust, de 1-1 van Boli op Anderlecht. Maar liefst zeven van de negen goals vielen in het laatste half uur, vijf daarvan werden op Stayen gevierd. Het contrast is groot met KRC Genk, dat zes van zijn elf goals voor rust maakte. Daar zit de 1-4-ruststand op Antwerp voor veel tussen. Toch blijft het ook in het slot oppassen tegen Racing: Samatta, Schrijvers én Brabec scoorden al in het laatste kwartier. telt met vergelijkb­aar doelsaldo 5 punten minder Trop is te veel, de overschotj­es worden op Stayen in de vuilbak gekieperd. Een zuinig STVV pakte zijn vier zeges telkens met het kleinste verschil. Tegen Standard en Waasland-Beveren volstond 1-0, tegen AA Gent en op Anderlecht werd het 3-2. Zo volstaat een doelsaldo van 9-7 voor 13 punten.

KRC Genk heeft maar liefst vijf punten minder met een vergelijkb­aar doelsaldo: Racing maakte twee goals meer, maar kreeg er ook drie meer binnen: 11-10. pakte zijn 4 zeges met het kleinste verschil

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium