Het Belang van Limburg

“Kums ging in de fout”

-

René Weiler straalde na afloop in de immense perszaal van Bayern maar één ding uit: ik wil hier eigenlijk niet zijn. De Zwitserse trainer van Anderlecht wist wat er ging komen waarom in godsnaam Kums in de verdedigin­g? - en had er helemaal geen zin in. Met geprikkeld­e reacties en meewarige glimlachje­s tot gevolg. Bij de interviewe­r van Q2 was er al een geprikkeld­e reactie geweest. René Weiler keek dan ook bijzonder verveeld de zaal in. Zelfs bij een gewone vraag, zoals de eerste die werd gesteld, bekeek hij de journalist alsof hij snot zag branden.

Kan u uitleggen waarom Sven Kums in de verdedigin­g speelde?

“Sven Kums is een speler die in het midden speelt. Een middenveld­er dus. Hij heeft een goed oog, een goede tchniek. Normaal moet hij dat kunnen. Hij heeft daar de capaciteit­en voor. Ik wil jullie eraan herinneren dat ik ook voetbal heb gespeeld. Op dezelfde positie als Sven Kums en ik ben op het einde van mijn carrière ook centraal in de verdedigin­g gaan spelen. Ik weet dat dit kon. Maar het is nu slecht afgelopen.”

Hoe schat u die fase in? Kwam dat niet doordat hij niet gewoon is om op die positie te spelen?

(lacht meewarig): “Ik weet echt niet hoe jullie voetbal zien. Dit was geen kwestie van op die positie al gespeeld hebben of niet. Het was een kwestie van concentrat­ie, van op het juiste moment de juiste beslissing te nemen. Dat gebeurde niet. Dat mag niet gebeuren. Een speler met die ervaring moet dit anders oplossen. Ik weet al waar jullie naartoe willen. Jullie vinden dit wellicht bizar maar dit was geen bizarre beslissing. Kijk eens naar welke spelers ik tot mijn beschikkin­g heb. Kara was er niet, aanwinst Sa is nog niet klaar. Ik had echt niet veel oplossinge­n. Maar in België zien jullie het altijd anders.”

Begrijpt u de kritiek?

“Voor jullie is het goed. Zo kunnen jullie kritiek blijven geven op zaken die jullie niet begrijpen. Kums moet dit kunnen. Hij had die fout niet mogen maken. Zo simpel is het.”

Hoe schatte u de strafschop­fase in?

“De fout was buiten het strafschop­gebied. Daar heb ik met de scheidsrec­hter over gediscussi­eerd. Maar hij heeft toch het laatste woord. Hij kent de spelregels. Ik kan daar nu nog veel energie insteken maar dat heeft geen zin. We kunnen het niet meer veranderen”

Nam u een risico door Andy Najar op te stellen? Hij viel al na 26 minuten uit.

(weer meewarige lach, en dan ironisch): “Jazeker. Ik heb een risico met hem genomen… Waarom zou ik dat in godsnaam doen? Natuurlijk heb ik geen risico genomen. Dat doe ik nooit.”

Had u niet het gevoel dat dit Bayern rijp was voor puntenverl­ies?

“Jazeker. Ik geef een groot compliment aan mijn ploeg. We hebben hier tenslotte 80 minuten met tien tegen een absolute topploeg gespeeld. De spelers hebben het heel goed gedaan. Ze hebben er alles aan gedaan. Het is spijtig dat het zo is gelopen. Ik zie niet veel ploegen die hier punten pakken. Het had gekund maar kwam er niet van.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium