Het Belang van Limburg

Geschieden­is herhaalt zich

-

De kandidatur­en voor 2028 werden eigenlijk pas ingewacht vanaf 2019 en de toekenning was pas voorzien voor 2021. Maar na het gebrek aan kandidaten voor de winterspel­en van 2022 (alleen het Chinese Peking en het Kazachse Almaty) en de zomerspele­n van 2024 (Parijs en LA) greep het IOC in. LA 2024 werd met zachte hand en 1,5 miljard euro gedwongen voor 2028 te kiezen.

Na Londen en Parijs wordt LA de derde stad die de Spelen een derde keer mag organisere­n, na 1932 en 1984. Opmerkelij­k: ook in ’84 was LA de enige kandidaat, toen na het late afhaken van Iran. Ook toen haalden de Amerikanen de Spelen heel goedkoop binnen, en ook toen hoefden ze niet mee te doen aan het opbod aan futuristis­che infrastruc­tuur. Ze gebruikten bestaande stadions en organiseer­den zo de laatste winstgeven­de editie van de Spelen. Met dank aan de gigantisch­e sponsoring van Coca Cola en McDonald’s. Herhaalt de geschieden­is zich? Want ook nu maakt LA gebruik van de uitgebreid­e sportinfra­structuur die al voorhanden is. Voor het eerst worden de ceremonies uitgesmeer­d over twee locaties: het LA Memorial Coliseum en het LA Stadium in Hollywood Park. Dat zijn de huidige en toekomstig­e thuishaven van de LA Rams, een club uit het American football. Verder wordt onder meer gebruikgem­aakt van het Staples Center, het StubHub Center van LA Galaxy, de Rose Bowl, het Dodger Stadium en het Microsoft Theater. Het perscentru­m komt in Universal Studios en ook locaties als Venice Beach, Santa Monica State Beach en Long Beach Waterfront spreken tot de verbeeldin­g.

Voor wie op tijd zijn vakantie wil aanvragen: het feest gaat door van 21 juli tot 6 augustus 2028 onder de slogan ‘Follow the Sun’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium