Het Belang van Limburg

Nu of nooit in de lichtstad

-

“Maintenant ou jamais”, was de boodschap waarmee Parijs zijn kandidatuu­r voor 2024 verdedigde. De Fransen waren stilaan een trauma aan het oplopen. De hooghartig­e en te zegezekere kandidatuu­r van Parijs was afgewezen voor de Zomerspele­n van 1992, 2008 en

2012. Bovendien had Annecy naast de winterspel­en van 2018 gegrepen. Het werd stilaan een affront.

Het Parijse dreigement had resultaat: het IOC bewoog hemel en aarde om een stemming tussen Parijs en Los Angeles te vermijden en onderhande­lde een akkoord: Parijs in 2024, LA vier jaar later. Parijs organiseer­t de Spelen al voor de derde keer, na 1900 en 1924. Inderdaad, precies honderd jaar na de vorige editie; de olympische wereld is gevoelig voor dat soort symboliek. Les Jeux Olympiques zullen plaatsvind­en van 2 tot 18 augustus 2024, de Paralympic­s van 4 tot 15 september.

De lichtstad werkt voornameli­jk met bestaande infrastruc­tuur. Zo zullen het atletiek, de openings- en slotceremo­nie plaatsvind­en in het Stade de France. De wegrit komt aan op de Champs Elysées, zoals de Tour, en voor het tennis (en handbal, boksen en karate) trekt men naar het Stade Roland Garros. Voor het openwaterz­wemmen en de triatlon wordt de Seine gebruikt, ter hoogte van de Eiffeltore­n. De paardenspo­rt vindt rond het kasteel van Versailles plaats. Het voetbal wordt verspreid over heel Frankrijk gespeeld. Marseille ontvangt het zeilen.

Het perscentru­m komt op de luchthaven van Le Bourget. Het atletendor­p wordt wel nieuw gebouwd, op het Île-Saint-Denis, een croissant-vormig eiland in een meander van de Seine dat een totale metamorfos­e zal ondergaan.

De slogan van Parijs: Venez Partager.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium