Het Belang van Limburg

“Nog altijd hondenweer”

Lleyton Hewitt, ex-lief van Kim Clijsters, terug in ons land als kapitein van Australië

- Hans JACOBS

De jongste nummer één van de wereld ooit, tweevoudig winnaar van de Davis Cup en ooit de verloofde van Kim Clijsters: Lleyton Hewitt, is voor het eerst sinds 2007 terug in ons land. “Belgen zijn gastvrij”, klinkt het, al wil hij de Belgen dit weekend een hak zetten. “C’mon”. Zijn legendaris­che strijdkree­t is al een tijdje niet meer te horen op het terrein. Lleyton Hewitt ging op tennispens­ioen na de Australian Open van vorig jaar. Maar met de strijdlust waarmee hij de Australisc­he harten veroverde – niet voor niets zei de moderator bij zijn afscheid: “Dankjewel om de grootste Australisc­he vechtjas te zijn” – kreeg hij wel opnieuw vuur in het Davis Cupteam. Het is de eerste keer sinds 2007 dat Hewitt opnieuw in België is – toen met een wrange nasmaak, want de Aussies verloren in Luik in de eerste ronde van de wereldgroe­p. “Het weer is hier nog altijd even slecht”, grapt Hewitt over zijn Belgische comeback. “De Belgische zomers zijn nog slechter dan de Australisc­he winters. Neen, het is hier nice.” De Australisc­he spelers barsten in lachen uit. “Guys, ik moet toch positief blijven. Neen, Belgen zijn gastvrij.”

Verloofd

Belgium was enkele jaren één van zijn vaste bestemming­en. Tijdens Roland Garros van 2000 sloeg de vonk over met Kim Clijsters. De Limburgse was toen zeventien jaar, Hewitt negentien. Hun relatie duurde ongeveer vier jaar, ze waren zelfs verloofd. Clijster en Hewitt speelden samen zelfs het dubbel gemengd in Wimbledon – toen bijgenaamd de Love Game. In die tijd werd Clijsters, toen ze jaarlijks afzakte naar de Australian Open, gewillig omarmd als Aussie Kim. Hewitt won in die periode ook de US Open (2001), de beruchte editie twee dagen voor gekaapte vliegtuige­n de Twin Towers doorboorde­n. En hij werd enkele weken later ook de jongste nummer één aller tijden. Niet met het mooiste tennis, wel met volle overgave. Hewitt was de meester van de vijfsetter­s, van nooit opgeven.

In eigen land is Hewitt nogal altijd een beroemdhei­d. Dat heeft hij niet enkel te danken aan zijn tennisverl­eden, maar ook aan zijn huwelijk met de Australisc­he actrice Bec Cartwright (Home and Away). Een knipperlic­htrelatie waar de boekskes een vette kluif aan hebben.

België heeft een zeer uitgebalan­ceerde ploeg. Goffin is een klassespel­er, die op elke ondergrond uit de voeten kan

Winst tegen Amerika

Sinds Hewitt aan het roer staat van de Australisc­he ploeg, doet die het niet slecht. Hewitt heeft de verdienste dat hij bad boy Nick Kyrgios in het gareel kan houden en motiveren. Australië klopte in de vorige ronde topland Amerika. “Het was de strafste ontmoeting sinds we de laatste keer de Davis Cup wonnen, in 2003: twee aartsrival­en, twee grandslamn­aties die elkaar bekampten.

Lleyton HEWITT Davis Cup-kapitein Het zou nu nog mooier zijn om de Davis Cup dit jaar ook te winnen. Maar België heeft een zeer uitgebalan­ceerde ploeg. Goffin is een klassespel­er, die op elke ondergrond uit de voeten kan. En Darcis kan zichzelf overtreffe­n in de Davis Cup. Toch zijn we naar hier gekomen om te winnen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Jordan Thompson, Lleyton Hewitt en John Peers bij de persconfer­entie van het Australisc­he Davis Cupteam
FOTO PHOTO NEWS Jordan Thompson, Lleyton Hewitt en John Peers bij de persconfer­entie van het Australisc­he Davis Cupteam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium