Het Belang van Limburg

“Geef mij maar regen”

Koerselaar YAN ANCIA pakt Belgische titel Superbike

- Jürgen SCHROOTEN

Een boerenjaar. Zo mag Yan Ancia 2017 gerust noemen. De Koerselaar (31) pakte afgelopen weekend de Belgische titel in de Superbike, nadat hij eerder ook al de Van Zon Sprint Series op zijn naam zette. “En wie weet kan ik ook nog de BeNeCup winnen”, zegt Ancia. Yan Ancia ging afgelopen weekend hard te keer in Mettet. De rijder uit het Peter Motor Works BMW-team domineerde de kwalificat­ies en beide races. Geen kat die bij hem in de buurt kwam. In stijl een titel pakken, noemen ze dat. “Het was zonder twijfel mijn beste wedstrijd van het seizoen”, glundert Yan. “Het was echt genieten.”

Op het Waalse circuit werd er niet alleen voor BK-punten gestreden, de wedstrijd telde ook mee voor de BeNeCup, het grensovers­chrijdende kampioensc­hap. En ook daarin deed Ancia een goede zaak. Hij maakte eventjes 22 punten goed op leider Tim Van Ooijen.

“Hij had verwacht om in Mettet de BeNeCup-titel te pakken, maar daar heb ik even een stokje voor gestoken”, lacht Ancia. “In de tweede race probeerde hij me te volgen, maar ging hij onderuit.” Ancia staat - met nog één race te gaan (op 1 oktober in Assen) - nog twaalf punten achter de Nederlande­r.

“Dat is nog altijd een serieuze kloof, want er vallen nog maar 25 punten te verdienen. Bovendien is Assen niet meteen mijn favoriete baan. Ik hoop dat het zal regenen, dat ligt me wel. Misschien kan ik dan nog voor een stunt zorgen.”

Slechts één crash

Maar zelf zonder dat toetje is 2017 meer dan geslaagd voor Ancia. Vooral op de echte racecircui­ts komt de Koerselaar sterk uit de verf.

“Op de stratencir­cuits iets minder”, weet Yan. “De gevaren zijn daar een stuk groter, waardoor ik me automatisc­h wat inhoud.” Na zijn nationale titel in de Supersport in 2014, was dit zijn eerste in de Superbike. Hij blijft dus groeien.

“Daar zijn verschille­nde redenen voor”, aldus Ancia. “Eén: het is een kwestie van ervaring. Zo ben ik dit jaar maar één keer tegen de grond gegaan. Een record voor mij (lacht). Twee: ik ben met het IDM-team van Werner Daemen op stage geweest in Portugal. Daar heb ik enorm veel geleerd. Drie: ik heb een nieuwe BMW, met een andere, betere vering. Kortom: het hele pakket was gewoon beter.”

 ?? Foto ACTIEFOTO.EU/MARCEL RENDERS ?? Yan Ancia.
Foto ACTIEFOTO.EU/MARCEL RENDERS Yan Ancia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium