Het Belang van Limburg

Klinkers en slib zorgen voor breuk in coalitie

Klacht tegen gemeentese­cretaris over notulen

- Jozef CROUGHS

Zonder het te beseffen verkeert Simone Joris (78) in het oog van de storm. Het was voor haar deur -op openbaar domein - op de Steenweg in Heers dat de gemeenteli­jke technische dienst kasseien door klinkers verving. “Cliëntelis­me”, klonk het bij de schepenen van N-VA, waarop schepen van Openbare Werken Laurent Matheï (Dumont) hen fysiek zou hebben bedreigd en N-VA uit de coalitie stapte. Simone Joris (78) is slecht ter been, maar woont nog zelfstandi­g in haar huis op de Steenweg in Heers, met dagelijkse hulp van een verpleegst­er en de OCMW-maaltijden­dienst. Voor haar korte verplaatsi­ngen gebruikt ze een steunkruk. “Tegen mijn huis liggen klinkers die wij zelf gelegd hebben, maar twee meter verder lag al decennia een gladde kasseistro­ok. Telkens ik de deur uit moest, moest ik mijn uiterste best doen om niet te vallen en er stond veel onkruid tussen. Op een dag vroeg ik aan iemand van de gemeente of daar iets aan gedaan kon worden. De man beloofde het bij de bevoegde dienst aan te kaarten. En inderdaad een goede week later arriveerde­n hier de gemeentedi­ensten. Ze hebben zes vierkante meter kasseien - die niet op private grond lagen- weggehaald en betonklink­ers gelegd”, zegt Simone.

Stemmen

“Omdat deze dame het moeilijk heeft om zich te verplaatse­n, hebben we het dossier met prioriteit behandeld”, bevestigt schepen van Openbare Werken Laurent Matheï (Dumont). Matheï betreurt dat dit door de N-VA-schepenen zo werd opgeblazen tijdens het schepencol­lege. “Zij beweerden dat ik mensen bedien om stemmen te ronselen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Eerder kwam ook aan het licht dat de broer van N-VA-schepen Yves Rega en CD&V-raadslid Gerald Kindermans foto’s hadden genomen van de werken, ook dat zette bij mij kwaad bloed. Ik ontken niet dat ik uitspraken heb gedaan die ik beter niet had gedaan. Maar de woorden die men mij in de mond wil leggen over fysieke bedreiging­en, kloppen niet. Trouwens die zijn ook niet genotuleer­d door de secretaris.”

Notulen

Secretaris Ivo Carlens kan de notulen van de vergaderin­g niet vrijgeven omdat die achter gesloten deuren werd gehouden. De notulen vermelden volgens hem ook enkel de beslissing­en, geen uitspraken. “Tijdens de vergaderin­g heeft schepen Jan Leus mij wel gevraagd om te notuleren dat hij fysiek bedreigd werd door schepen Matheï. Schepen Matheï van zijn kant heeft ook gevraagd om bepaalde uitspraken te notuleren. Voor het overige heb ik niet alle zinnen van de discussie genotuleer­d; dit is ook helemaal niet voorzien in het gemeentede­creet. De aantijging­en die in de krant verschenen zijn, zijn zo dus niet opgenomen in de notulen.”

Ik dien klacht in bij de gouverneur tegen de bedreiging­en van Matheï en ook tegen de gemeentese­cretaris omdat hij bepaalde uitspraken niet heeft genotuleer­d, terwijl wij hier expliciet om hadden gevraagd Jan LEUS

N-VA

Klacht

Uittredend Schepen Leus (N-VA) blijft erbij dat Matheï hem fysiek bedreigd heeft. “Niet enkel in de discussie over de werken aan de stoep, hij heeft nog een tweede keer uitgehaald naar mij naar aanleiding van de ruiming van grachten. Matheï nam het niet dat wij hem er op wezen dat het slib niet zomaar op de Finse piste gestort kon worden zonder zuivering bij de grondbank. Ik dien daarom klacht in bij de gouverneur tegen de bedreiging­en van Matheï en ook tegen de gemeentese­cretaris omdat hij in deze tekort is geschoten. Bepaalde uitspraken zijn niet genotuleer­d, terwijl wij hier expliciet om hadden gevraagd”, besluit Leus.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Simone Joris heeft nu voor haar eigen stoep geen kasseien meer, maar klinkers. Even verderop liggen wel nog kasseien.
FOTO JOZEF CROUGHS Simone Joris heeft nu voor haar eigen stoep geen kasseien meer, maar klinkers. Even verderop liggen wel nog kasseien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium