Het Belang van Limburg

“Helend voor ons beiden”

- Raymond DE CONDÉ

“Mijn verhaal is een verhaal van heel veel mensen. Ik heb hiermee een paar taboes willen doorbreken.” Maarten Goffin, de bebaarde acteur die onder meer te zien is in ‘Spitsbroer­s’ als KRC Genk-voetballer Farouk El Hamzi, toont vanavond in ‘Telefacts’ een heel persoonlij­ke kant van zichzelf. In een heftige reportage ziet u hoe Maarten na 34 jaar zijn biologisch­e moeder gaat opzoeken in Salvador da Bahia, de derde grootste Braziliaan­se stad. Maarten groeide op in het OostVlaams­e De Klinge bij zijn adoptieoud­ers Luc Goffin en Myriam Chielen, een Vlaams koppel dat affiniteit heeft met Brazilië. Luc werkte er in de jaren 70 in het kader van ontwikkeli­ngssamenwe­rking als arts, Myriam als maatschapp­elijk werkster. Zij hebben drie kinderen en wilden er destijds een vierde. Myriam kreeg te horen dat een vierde kind misschien een beperking zou hebben, waarop ze voor adoptie kozen.

Maarten werd in 1983 door zijn moeder afgestaan toen hij één maand oud was. Hij groeide op in De Klinge als Vlaamse jongen die voetbalde, bij de chiro was en kunstonder­wijs – voordracht en toneel – ging studeren in Sint-Niklaas. Hij werd een profession­eel acteur.

Klein hartje

“Ik ben één keer in Brazilië geweest: in 1997, net toen prinses Diana verongeluk­te. Het was in de eerste plaats de bedoeling om te proeven van de cultuur van mijn geboortela­nd. Mijn moeder terugvinde­n, was haast onmogelijk: ze heeft een naam die veel voorkomt en Salvador da Bahia is een stad van 3 miljoen inwoners.”

Het idee om haar op te zoeken bleef wel sluimeren. “Als acteur ben je voortduren­d bezig met vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘wat is mijn identiteit?’ Maar het vermoeden dat mijn

Maarten GOFFIN moeder onvindbaar zou zijn, hield me tegen. Kristof Hoefkens, de scenarist van ‘Spitsbroer­s’, heeft me gestimulee­rd om het avontuur toch te wagen en via een plaatselij­ke advocate werd mijn moeder wonder boven wonder gevonden. Ik ben ernaartoe getrokken met een klein hartje want ik had geen flauw idee waar ik terecht zou komen. Ook van mijn vader wist ik haast niks. De advocate had alleen iets vernomen over een gebroken love story en dat mijn vader op vier uur rijden van Salvador verblijft.”

Ik had rekening gehouden met een worstcases­cenario maar je weet niet wat je te wachten staat

Zwaar geheim

In de reportage wordt het hele verhaal uit de doeken gedaan. Hoe Maartens moeder werkte als huishoudst­er en ‘s avonds iets moest gaan halen voor haar bazin. Toen ze voorbij een ziekenhuis liep, werd ze in de voortuin van het gebouw verkracht. Pijnlijk nieuws dat ze niet rechtstree­ks aan Maarten durft vertellen. Ze vertrouwt het toe aan de tolk, die de boodschap vervolgens moet overbrenge­n. “Ik had rekening gehouden met een worstcases­cenario maar je weet niet wat je te wachten staat,” zegt Maarten. “De reactie was heftig en emotioneel. Maar ik heb voor mezelf de klik gemaakt en mijn moeder was opgelucht dat ze haar geheim eindelijk kon delen. Ik ben bij haar blijven slapen en de dag daarna kwam ze zingend binnen. Het was helend voor ons beiden. Ik heb er geen probleem mee dat mijn verhaal in de openbaarhe­id komt. Het is goed dat adoptie en verkrachti­ng meer en meer bespreekba­ar worden want mijn verhaal is zeker niet uniek.”

X‘Telefacts’, VTM, 22.25 uur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium